SănătateBoli si afecțiuniUlei esențial de Ylang Ylang: beneficii sănătate, recomandari, riscuri

Ulei esențial de Ylang Ylang: beneficii sănătate, recomandari, riscuri

Uleiul esențial de Ylang Ylang este un ulei esențial cu multe beneficii pentru sănătate, în special în lupta împotriva stresului și a anxietății. Ylang Ylang este cunoscut pentru parfumul său puternic

Cum se utilizează uleiul esențial Ylang Ylang? În acest articol, aflați tot ce trebuie să știți despre caracteristicile acestui ulei esențial și sfaturile noastre despre cum să îl folosiți în funcție de nevoile dumneavoastră.

Carte de identitate a uleiului esențial de Ylang Ylang

Carte de identitate

  • Denumire latină: Cananga odorata (Lam.) Hook.f. & Thomson
  • Familie botanică: Annonaceae
  • Partea distilată: Flori proaspete
  • Origine: Indonezia, Filipine, Malaezia, Insulele Comore, Madagascar

Compoziție

  • Sesquiterpene (<40 %): germacren, ß-cariofilen
  • Esteri terpenici: benzoat de benzil, acetat de benzil, acetat de geranil
  • Monoterpenoli: linalool <8%, farnesol
  • Alte componente minoritare

Un pic de chimie

  • Densitate la 20°C: 0,920 – 0,950
  • Indice de refracție la 20°C: 1,495 – 1,515
  • Puterea de rotație la 20°C: -50° până la -30
  • Punct de aprindere: +87°C

Istoria uleiului esențial

Originar din regiunile tropicale ale Indo-Pacificului, Yang Ylang Ylang, a cărui etimologie înseamnă “flori de flori”, este un arbore cu o inflorescență superbă și un parfum excepțional.

Această plantă a fost introdusă treptat în diferite insule din Pacific ca arbore ornamental, apoi în insulele din Oceanul Indian, în special în Madagascar, Mayotte și Comore, unde este exploatată masiv și astăzi pentru uleiul său esențial.

CITESTE
Ce este zgomotul alb și de ce ar trebui să-l ascultăm?

Ylang Ylang a fost multă vreme obiectul unei mari râvne în rândul parfumierilor francezi, să cităm doar Chanel ca exemplu, dar utilizarea sa terapeutică a sedus, de atunci, o cu totul altă clientelă.

Ulei esențial de Ylang Ylang: beneficii sănătate, recomandari, riscuri
Ulei esențial de Ylang Ylang: beneficii sănătate, recomandari, riscuri

Caracteristici ale uleiului esențial de Ylang Ylang

Uleiul esențial de Ylang Ylang este utilizat în principal pentru proprietățile sale calmante și relaxante. Capacitatea sa de a ameliora durerile musculare și stările de agitație interioară îl transformă într-o adevărată bijuterie a aromaterapiei.

Renumită în mod tradițional pentru proprietățile sale afrodisiace, are, de asemenea, o activitate tonică la nivelul pielii și al părului, suficient de puternică pentru a reda strălucirea pielii obosite și a părului tern.

Cu excepția unui risc crescut de iritație și sensibilizare a pielii, uleiul esențial de Ylang Ylang este bine tolerat. Prin urmare, ar trebui să fie întotdeauna diluat.

Utilizarea uleiului esențial de Ylang Ylang

Puteți utiliza uleiul esențial de Ylang Ylang în următoarele cazuri:

  • stres, nervozitate ;
  • anxietate ;
  • insomnie;
  • o ușoară tensiune;
  • tulburări de ritm cardiac;
  • blocarea plexului cardio-respirator;
  • spasme respiratorii;
  • menstruație dureroasă;
  • frigiditate ;
  • leucoree ;
  • acnee ;
  • piele grasă
  • pielea ternă;
  • părul uscat și tern.

Tulburări nervoase

Activitate anxiolitică

Aromaterapeuții recomandă cu regularitate Ylang Ylang pentru proprietățile sale anxiolitice.

Două studii publicate recent aruncă o nouă lumină asupra acestei acțiuni anxiolitice. Inhalația de Ylang Ylang permite într-adevăr să scadă nivelul de stres și anxietate.

Rezultatele acestor studii evidențiază mecanisme reale de acțiune la nivel cerebral. Cu toate acestea, nu se observă efectele nedorite ale anxioliticelor clasice.

Acțiune relaxantă și antistres

O echipă de 2 cercetători a studiat efectul uleiului esențial de Ylang Ylang prin inhalare la 24 de persoane și prin aplicare pe piele la alte 40 de persoane. În ambele cazuri, s-a observat o relaxare fizică (scăderea activității simpatice).

CITESTE
Masajul chinezesc Tui Na, beneficii pentru corp si minte

Atunci când era aplicată pe piele, această relaxare fizică era însoțită de o “relaxare mentală”. Participanții s-au simțit mai relaxați și mai calmi.

În schimb, atunci când au inhalat, participanții s-au simțit mai treji, mai atenți.

În acest caz, există o decuplare între efectele fiziologice și cele psiho-emoționale. Acesta se numește ulei esențial armonizator, adică un ulei esențial care vă permite să vă relaxați și să vă simțiți mai treaz, mai atent.

Pentru a vă relaxa, ar trebui să alegeți, prin urmare, modul corect de administrare, fie prin inhalare, fie prin masaj, în funcție de acțiunea mentală pe care o căutați.

RelaxareLasă-ți imaginația să te ghideze. Singur sau în combinație cu alte uleiuri esențiale anxiolitice sau sedative, cum ar fi levănțică, portocală dulce, mandarină sau tămâie. Puteți face masaj cu un amestec de 5% diluat într-un ulei vegetal fluid la alegere. Dacă doriți să faceți o baie parfumată, puneți 8 până la 15 picături de ulei esențial care se dispersează cu un dispersor de baie sau într-un capac de gel de duș. Dacă doriți să folosiți uleiul esențial de Ylang Ylang sub formă de vapori, puneți între 5 și 10 picături.
Treziri nocturne cu anxietateAplicați pe încheieturi și plexus, de preferință cu un roll-on, diluat între 5 și 10% într-un ulei vegetal la alegere. Este posibil să se adauge mușețel și/sau bergamotă, având grijă să nu se depășească o diluție maximă de 10% (atenție la riscul de fotosensibilizare a bergamotei).
Suprasolicitare, iritabilitatePrin masaj, diluat în proporție de 10% într-un ulei vegetal la alegere, sau prin olfacție, în funcție de circumstanțe, singur sau în combinație cu mușețelul.
Anxietate la locul de muncăPrin olfacție, câteva picături pe o batistă sau într-un baston olfactiv

Tulburări cardiovasculare

Se spune că Ylang-Ylang are proprietăți hipotensive, calmante, sedative și de inducere a bradicardiei.

CITESTE
Sănătatea pielii: o rețetă sănătoasă de suc de legume pentru o piele strălucitoare

Datorită acțiunii sale asupra tonusului simpatic, uleiul esențial de Ylang-Ylang duce efectiv la o ușoară scădere a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.

Prin urmare, este indicat să se utilizeze Ylang Ylang :

  • în cazul unei tensiuni arteriale ușor crescute, în special dacă aceasta este legată de stres sau de nervozitate;
  • dacă vă confruntați cu manifestări cardiace atunci când sunteți stresat, de exemplu, palpitații sau accelerări ale inimii.

Vă sfătuim să consultați în prealabil un medic pentru a vă asigura că nu există o afecțiune cardiacă de bază.

Palpitații, aritmieMasaj în plexul solar, diluat la 10% într-un ulei vegetal la alegere sau ca olfactiv, în funcție de circumstanțe (verificați în prealabil cu medicul dumneavoastră că nu există o afecțiune de fond).
Vârf de tensiune ușoarăÎn timpul perioadelor de stres, luați câte o picătură de Ylang Ylang în fiecare dimineață pe un suport adecvat, cum ar fi o tabletă neutră, o jumătate de bucată de zahăr, o linguriță de miere sau o linguriță de ulei vegetal. Nu se recomandă un tratament prelungit. În cazul în care simptomele persistă, consultați un medic.

Frumusețe și afecțiuni ale pielii

Din punct de vedere terapeutic și cosmetic, Ylang Ylang are proprietăți antiinflamatorii și cicatrizante, precum și o activitate antimicrobiană moderată

Linaloolul este, de asemenea, cunoscut pentru proprietățile sale tonice și astringente.

Prin urmare, uleiul esențial de Ylang Ylang poate fi găsit în produsele de îngrijire a pielii:

  • pentru a înfrumuseța pielea și părul;
  • pentru a reduce mirosul corporal;
  • pentru tratarea acneei în cazul tenului mixt sau gras: diverși autori subliniază adesea acțiunea sebo-regulatoare a Ylang Ylang.
CITESTE
Logoreea, o tulburare de limbaj: simptome, cauze, tratament
Acnee difuză pe piele mixtă sau grasăCa aplicație locală, amestecați 4 picături de ulei esențial de Manuka și 6 picături de Ylang Ylang în crema de zi (50 g).
Strălucirea pieliiCa aplicație locală, o picătură în crema de zi obișnuită sau aproximativ zece picături în crema de piele (50 g).
Îngrijire pentru părul uscat și deterioratÎnainte de duș, aplicați un tratament pe bază de ulei de cocos pe care îl veți fi lăsat să se topească în palmă și la care veți fi adăugat 2-3 picături de ulei esențial de Ylang Ylang. Se lasă să acționeze timp de 5-10 minute, apoi se spală cu șampon ca de obicei.

Tulburări feminine

În multe insule din Pacific și din Oceanul Indian, Ylang Ylang este folosit pentru a ajuta femeile cu probleme intime:

  • în caz de secreții vaginale (leucoree) sau ca afrodisiac;
  • în așteptarea actului sexual;
  • pentru a reduce anxietatea;
  • pentru a crește euforia.
Astenia sexuală, lipsa apetitului sexualSingur sau în combinație cu ulei esențial de portocale dulci (coajă) sau cu o picătură de extract de vanilie, masați cu un amestec de 5% diluat într-un ulei vegetal la alegere
Perioade dureroase, dismenoreeMasați partea inferioară a abdomenului cu 4 picături de Ylang Ylang diluate într-o linguriță de ulei vegetal la alegere

Alte indicații ale uleiului esențial de Ylang Ylang

Proprietate anti-durere

Prezența sesquiterpenelor și a esterilor, în special, conferă acestui ulei esențial proprietăți antidurere și antiinflamatorii care pot fi utile în cazul durerilor lombare sau al altor tipuri de dureri cronice.

Combinația dintre proprietățile analgezice ale uleiului esențial de Ylang Ylang și efectele sale relaxante și psiho-emoționale îl fac un ulei esențial popular.

CITESTE
Apraxia: simptome, cauze, diagnostic și tratament

Astfel, uleiul esențial este prezent cu regularitate în arsenalul aromaterapiei din serviciile de îngrijire paliativă din spitale.

Proprietăți antispastice

Proprietățile antispastice pot fi folosite și în cazul spasmelor digestive, vezicale sau ginecologice.

Precauții de utilizare a uleiului esențial de Ylang Ylang

Pentru a satisface diferitele cerințe ale pieței, există diferite calități de OE, 5 în total.

Aceste calități corespund diferitelor fracțiuni obținute în timpul distilării.

Primele 2 fracții, Extra Superior și Extra, obținute în primele 2 ore, reprezintă fracțiile cele mai bogate în molecule odorante

Aceste prime 2 fracții au, prin urmare, calitatea recomandată pentru parfumerie, iar principalii compuși sunt :

  • linalool ;
  • para-metilanisol
  • benzoat de metil;
  • acetat de benzil
  • acetat de geranil.

Următoarele fracțiuni conțin cantități din ce în ce mai mari de sesquiterpene, care sunt molecule aromatice mai grele, mai voluminoase și, prin urmare, mai greu de extras.

Clasele 1 și 2 sunt utilizate în produsele cosmetice, iar clasa 3 pentru săpunuri parfumate.

O distilare completă durează între 20 și 24 de ore. Din combinarea acestor 5 fracțiuni rezultă uleiul esențial de Ylang-Ylang Totum: gradul totum este cel recomandat în general în aromaterapie.

Precauții de utilizare

  • Ca principiu de precauție, acesta trebuie utilizat întotdeauna diluat (maximum 20%);
  • cu 24 de ore înainte de prima utilizare, efectuați un test cutanat în cot pentru a verifica dacă există alergii;
  • pentru persoanele care suferă de dermatită, este de preferat să nu se utilizeze Ylang Ylang sau să se limiteze concentrația acestuia la 0,5-1%.

Aspecte toxicologice

  • Indiferent de calea de administrare, orală, respiratorie sau cutanată, uleiul esențial de Ylang Ylang nu induce o toxicitate semnificativă;
  • datele privind expunerea subcronică prin inhalare nu arată niciun efect;
  • este totuși posibil un risc de iritație și nu trebuie utilizate diluții mai mari de 20%;
  • având în vedere prezența în uleiul esențial a diverșilor alergeni raportabili (benzoat de benzil, salicilat de benzil, farnesol, geraniol, alcool benzilic, eugenol și izoeugenol), trebuie luat în considerare riscul de sensibilizare (alergie), în special la persoanele cu dermatită.

Contraindicații

Nu se cunoaște

Interacțiuni medicamentoase

Nu se cunoaște

AVERTISMENT: Acest articol nu înlocuiește sfaturile farmaceutice sau medicale.

În caz de îndoială sau de nevoie, se recomandă întotdeauna să consultați un medic. Uleiurile esențiale nu pot fi utilizate ca substitut al unui tratament medical fără un sfat medical sau farmaceutic prealabil.

Autorii și PasseportSanté nu pot fi trași la răspundere pentru orice consecințe rezultate din utilizarea, abuzivă sau nu, a informațiilor conținute în acest document.

Sinergii de succes

În comerț, cantitatea de ulei esențial dintr-o picătură variază în funcție de capacul picurător utilizat.

Pentru o abordare sigură, diluțiile indicate în fiecare fișă de pe PasseportSanté sunt definite ținând cont de picăturile mari din comerț: astfel, o picătură “comercială” este echivalentă cu aproximativ 40 de miligrame, iar 1 mililitru va număra 25 de picături.

1 picătură (1 gt) = 40 mg1
ml = 25 picături

Mai jos veți găsi echivalențele dintre diluțiile recomandate și numărul de picături “comerciale”.

Diluție % = 5 ml5 ml = 125 gt10 ml = 250 gt20 ml = 500 gt30 ml = 750 gt50 ml = 1250 gt100 ml = 2500 gt
1 %1 gt2 gt5 gt7 gt12 gt25 gt
3 %4 gt7 gt15 gt22 gt37 gt75 gt
5 %6 gt12 gt25 gt37 gt62 gt125 gt
7 %9 gt17 gt35 gt52 gt87 gt175 gt
10 %12 gt25 gt50 gt75 gt125 gt250 gt
15 %19 gt37 gt75 gt112 gt187 gt375 gt
20 %25 gt50 gt100 gt150 gt250 gt500 gt
30 %37 gt75 gt150 gt225 gt375 gt750 gt
50 %62 gt125 gt250 gt375 gt625 gt1250 gt

Vă rugăm să rețineți că în literatura de specialitate dozele sunt de obicei diferite:

1 picătură = 30 mg1
ml = 30 picături

În farmacii, referința este picătura codex:

1 picătură codex = aproximativ 20-25 mg1
ml= 40-50 picături

Aveți acum toate informațiile de care aveți nevoie pentru a reuși să faceți din sinergiile dvs. un succes și să profitați de beneficiile uleiurilor esențiale.

Surse:

Ați găsit acest articol util?

Urmărește-ne și pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acces la conținut Premium 100% Gratuit

OBȚINEȚI ACCES COMPLET ȘI EXCLUSIV LA CONȚINUTUL PREMIUM

SUSȚINEȚI JURNALISMUL NONPROFIT

ANALIZA DE SPECIALITATE ȘI TENDINȚELE EMERGENTE ÎN DOMENII DE INTERES

WEBINARE VIDEO DE ACTUALITATE

Obțineți acces nelimitat la conținutul nostru EXCLUSIV și la arhiva noastră de povești ale abonaților.

- Advertisement -

Conținut exclusiv

- Advertisement -

Ultimele articole

- Advertisement -

Mai multe articole