AnimaleSolenodon, un animal fosil viu

Solenodon, un animal fosil viu

Solenodon este un organism pancronic care nu s-a schimbat prea mult în ultimele 60 de milioane de ani. Este, de asemenea, unul dintre puținele mamifere otrăvitoare care există pe planetă.

Solenodonul este un organism pancronic care nu s-a schimbat prea mult în ultimele 60 de milioane de ani. Este, de asemenea, unul dintre puținele mamifere otrăvitoare care există pe planetă.

Solenodon (Solenodon paradoxus) este un gen de mamifere placentare din ordinul Soricomorpha și singurul din familia Solendontidae. Este un endemism al insulelor Republicii Dominicane și Haiti, precum și al Cubei.

Este un panchronic specie, deoarece aproape nimic nu s-a schimbat în ultimii 60 de milioane de ani. De asemenea, au existat alte două specii care au dispărut între timp.

Această specie aparține aceleiași familii ca și șoarecii și cârtițele, dar este mult mai mare. Își primește numele științific, solenodon, datorită dinților săi canelurați.

Caracteristicile și habitatele solenodonului

Solenodonul este o specie originară din America. Trăiește doar în Caraibe, pe insulele Cuba, Republica Dominicană și Haiti. În general, locuiesc în zone împădurite unde își pot face vizuini sau tuneluri. Acestea le construiesc între rădăcinile copacilor, sub pietre sau în trunchiuri goale.

CITESTE
Sfaturi pentru hrănirea câinelui: Ce trebuie să faci înainte și după

Blana solenodonului este maro închis sau neagră, dar umerii și botul îi sunt albi sau de o culoare ușor galbenă. Coada, extremitățile și vârfurile urechilor nu au păr. Capul său este caracterizat de un bot lung, asemănător unui mic trunchi, iar ochii săi sunt mici și strălucitori.

Poate măsura până la 60 de centimetri și poate cântări până la două kilograme. Are gheare la capătul membrelor și cinci degete foarte puternice pe care le folosește pentru a săpa. Pe lângă botul său, are un trunchi lung și flexibil care conține 40 de dinți ascuțiți și puternici.

Mecanismele sale de apărare

Solenodonul este mai activ pe timp de noapte și își petrece zilele dormind. Îi place să fie singur și este foarte evaziv. Deși se mișcă destul de ciudat, făcând o mișcare ciudată în zigzag, este de fapt foarte rapid. Se mișcă în acest fel pentru a nu fi o pradă ușoară pentru prădători.

Solenodonul scoate sunete asemănătoare cu cele ale altor animale atunci când îi este frică. Pentru a comunica între ei, scoate sunete asemănătoare cu cele ale păsărilor (ciripituri). Are o vedere îngrozitoare; atât de proastă încât este considerat aproape orb. Cu toate acestea, are un simț al mirosului incredibil de bine dezvoltat. Acest lucru îi permite să se manevreze pentru a se ocupa de sarcinile sale zilnice.

CITESTE
5 sfaturi de care să ții cont dacă vrei să înoți cu câinele tău

Femelele au două glande mamare care sunt situate foarte aproape de baza cozii. De asemenea, au glande în zona inghinală și la subsuori. Ele eliberează un miros neplăcut din aceste glande pentru a-și speria inamicii.

Solenodonul este unul dintre puținele mamifere otrăvitoare. Pe fiecare parte a maxilarului inferior, are un al doilea incisiv cu o glandă otrăvitoare. Această glandă eliberează otravă pe care o folosește pentru a se apăra de inamicii săi și pentru a-și ucide prada. Poate folosi otrava chiar și pentru a ucide alți masculi atunci când se împerechează. Otrava nu este letală pentru oameni, dar provoacă o durere considerabilă.

Dieta și reproducerea Solenodonului

Solenodon este un insectivorous animal, adică se hrănește în principal cu insecte. Cu toate acestea, insectele nu sunt singurele lucruri pe care le mănâncă. Uneori își completează dieta cu reptile mici, viermi, crabi, broaște și chiar fructe. Își folosește simțul mirosului și ghearele pentru a-și procura hrana. Își găsește prada săpând sau distrugând buștenii putreziți.

Masculii se confruntă cu posibilitatea morții atunci când se împerechează cu femelele. Odată ce perioada de gestație s-a încheiat, femela poate avea doi pui în fiecare an. Ea poate avea între unul și trei pui care cântăresc între 40 și 55 de grame la naștere.

CITESTE
Cum măsoară câinii timpul?

Dacă dă naștere la trei pui, doar doi vor supraviețui, deoarece mama are doar două glande mamare. De obicei, mama își va alăpta puii timp de 75 de zile. În această perioadă, aceștia pot deveni independenți sau pot alege să rămână în vizuina maternă pentru mai mult timp.

Conservarea Solenodonului

Solenodonul este inclus pe lista speciilor pe cale de dispariție de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN). Acest lucru se datorează în principal distrugerii habitatului său natural și ratei sale scăzute de reproducere.

Acestea sunt doar principalele amenințări actuale la adresa solenodonului. Cu toate acestea, alte specii introduse în zonele lor, cum ar fi câinii, dihorii, pisicile și altele, au contribuit, de asemenea, la scăderea populației lor.

Sursa

  • Wilson, D. & Reeder, D.A. (2005). “Solenodon”. Mammal Species of the World (în engleză). Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2 vols.
  • Tuvey, S. T. (2008). “Continued survival of Hispaniolan solenodon Solenodon paradoxus in Haiti”. Oryx, XLII-4: 611-614.
  • Turvey, S. & Incháustegui, S. (2008). “Solenodon paradoxus”. Lista Roja de especies amenazadas de la UICN.
CITESTE
5 sfaturi utile atunci când aveți grijă de o pisică surdă
Urmărește-ne și pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acces la conținut Premium 100% Gratuit

OBȚINEȚI ACCES COMPLET ȘI EXCLUSIV LA CONȚINUTUL PREMIUM

SUSȚINEȚI JURNALISMUL NONPROFIT

ANALIZA DE SPECIALITATE ȘI TENDINȚELE EMERGENTE ÎN DOMENII DE INTERES

WEBINARE VIDEO DE ACTUALITATE

Obțineți acces nelimitat la conținutul nostru EXCLUSIV și la arhiva noastră de povești ale abonaților.

- Advertisement -

Conținut exclusiv

- Advertisement -

Ultimele articole

- Advertisement -

Mai multe articole