SănătateNutriție si AlimenteSănătatea pielii: Alimente pentru a stimula producția de colagen

Sănătatea pielii: Alimente pentru a stimula producția de colagen

Colagenul este o proteină de mari dimensiuni care este folosită pentru a produce țesut conjunctiv, care, la rândul său, ține toate celelalte țesuturi împreună. Colagenul se găsește în oase, articulații, sânge, mușchi și cartilaje. Este cea mai importantă proteină pentru o piele cu aspect sănătos, deoarece îi conferă elasticitate și rezistență.

Colagenul reprezintă o treime din totalul proteinelor din organism. Pe măsură ce îmbătrânim, procesele noastre încep să încetinească, ceea ce afectează, de asemenea, producția de colagen.

“Stilul nostru de viață modern”, cu alimente bogate în zahăr, poluarea, fumatul și expunerea excesivă la soare, toate acestea au un efect negativ asupra producției de colagen.

Odată cu scăderea colagenului, pielea începe să se lase și să se încrețească, articulațiile devin rigide și dureroase, iar oasele devin mai fragile.

Structura și funcția colagenului pentru sănătatea pielii:

Colagenul este o proteină complexă alcătuită din fibre lungi. Printre aminoacizii care alcătuiesc colagenul se numără glicina, prolina, hidroxiprolina și arginina. Colagenul formează o rețea fibroasă de celule în stratul mijlociu al pielii – dermul. Pe această rețea se dezvoltă celule noi și, pe măsură ce producția de colagen scade, pielea își pierde structura și începe să se lase.

CITESTE
Cum se fac Linguini cu scoici și ciuperci-rețeta

Colagenul se găsește în mod natural în principal în proteinele de origine animală; cu toate acestea, alimentele vegetale conțin o serie de nutrienți importanți care ajută la producerea colagenului în organismul nostru.

NUTRIENȚI pentru producerea de colagen:

AMINOACIZI: Există 20 de aminoacizi care alcătuiesc toate proteinele din corpul nostru. Dintre acestea, 9 sunt numite esențiale, deoarece nu sunt produse în corpul nostru și trebuie consumate prin alimentație. Aminoacizii sunt importanți pentru producerea colagenului și se găsesc din abundență în alimentele bogate în proteine, cum ar fi carnea, carnea de pasăre, leguminoasele, cum ar fi arahidele și tofu, brânza de vaci, proteinele din soia, organele, peștele și produsele lactate.

VITAMINA C: Vitamina C reglează sinteza colagenului. În plus, vitamina C este un antioxidant puternic, iar rolul său în menținerea și promovarea sănătății pielii este bine documentat. Consumul zilnic de alimente bogate în vitamina C ajută la menținerea nu doar a unei pieli sănătoase, ci și a unui sistem imunitar puternic. Vitamina C este abundentă în citrice, papaya, legume cu frunze verzi, roșii, fructe de pădure, ardei roșii și galbeni.

ZINC: Mineralul necesar în cantități mici este un nutrient esențial pentru producția de colagen. Stimulează producția, repară celulele și protejează împotriva deteriorărilor. De asemenea, activează proteinele pentru formarea colagenului. Stridiile, produsele lactate, semințele de dovleac și caju sunt printre cele mai bune surse de zinc.

CITESTE
7 simptome de alergie ce pot apărea pe parcursul anului

MANGANEZIU: Ajută la producția de colagen prin activarea enzimelor care stimulează producția de aminoacizi – prolina care se găsește în colagen. Necesar în cantități mici, manganul se găsește în alimente precum cerealele integrale, nucile, legumele, orezul brun, legumele cu frunze și condimentele.

CUPRU: acționează prin activarea enzimelor necesare pentru producerea colagenului; aceste enzime ajută, de asemenea, la conectarea fibrelor de colagen cu alte fibre, creând o structură metalică care susține țesutul. Cerealele integrale, fasolea, nucile, fructele de mare, organele de carne, legumele cu frunze verzi și prunele uscate sunt toate surse bune de cupru.

Suplimentarea cu colagen:
Avem o mulțime de colagen în corpul nostru, dar dorința de a arăta tineri pentru totdeauna sau de a menține o piele sănătoasă și strălucitoare a dus la apariția mai multor suplimente de colagen. Unele studii au arătat un efect benefic al colagenului pentru mobilitate la persoanele cu osteoartrită și la sportivi.

Un studiu publicat în Journal Nutrients în 2018, a arătat că consumul de peptide de colagen a îmbunătățit hidratarea, elasticitatea și ridurile la nivelul pielii umane. Suplimentele de colagen sub formă de izolate sunt, de asemenea, disponibile pe piață.

CITESTE
Prăjitură cu mere fără ou si fără zahar

Deci, ar trebui să luăm calea ușoară? Cercetările științifice și datele obținute de-a lungul deceniilor au demonstrat că administrarea de nutrienți în forma lor naturală este mult mai benefică pentru sănătatea generală a organismului nostru.

Suplimentele sunt acceptabile pentru perioade scurte de timp sub îndrumarea unui profesionist, dar nu sunt niciodată răspunsul la o dietă sănătoasă și echilibrată cu ingrediente proaspete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acces la conținut Premium 100% Gratuit

OBȚINEȚI ACCES COMPLET ȘI EXCLUSIV LA CONȚINUTUL PREMIUM

SUSȚINEȚI JURNALISMUL NONPROFIT

ANALIZA DE SPECIALITATE ȘI TENDINȚELE EMERGENTE ÎN DOMENII DE INTERES

WEBINARE VIDEO DE ACTUALITATE

Obțineți acces nelimitat la conținutul nostru EXCLUSIV și la arhiva noastră de povești ale abonaților.

- Advertisement -

Conținut exclusiv

- Advertisement -

Ultimele articole

- Advertisement -

Mai multe articole