SănătateNutriție si AlimenteQuinoa: beneficii, calorii, nutritie

Quinoa: beneficii, calorii, nutritie

Quinoa este o pseudo-cereală care este bogată în proteine, plină de vitamine, minerale și fibre. Citiți mai departe pentru mai multe informații despre beneficiile sale pentru sănătate și datele nutriționale.

Quinoa merită să fie gătită mai mult, strălucește în salatele tale și dacă vrei să mănânci fără gluten, este alimentul perfect. Din punct de vedere nutrițional, conține o cantitate mare de proteine de înaltă calitate, acizi grași polinesaturați și mulți micronutrienți. Datorită compoziției sale nutriționale, care este oarecum diferită de cea a altor cereale, și a gustului său unic, includerea sa în alimentație permite varietatea meniului.

Caracteristicile quinoa

  • Sursă excelentă de proteine vegetale;
  • Bogata în fibre;
  • Fără gluten;
  • Bogata în vitamine și minerale;
  • Promovează sănătatea intestinală și cardiovasculară.

Valorile nutriționale și calorii ale quinoa

greutate / volumQuinoa fiartă, la 100 g
Calorii149
Proteine5g
Carbohidrați27.9г
Grăsimi1,1g
Fibre dietetice3,8g

Concentrați-vă pe micronutrienții din quinoa

Printre substanțele nutritive conținute în cantități bune de quinoa, putem menționa următoarele:

  • Mangan. Quinoa este o sursă excelentă de mangan pentru femei și o sursă bună de mangan pentru bărbați, deoarece nevoile lor sunt diferite. Manganul acționează ca un cofactor pentru mai multe enzime care facilitează o duzină de procese metabolice diferite. De asemenea, este implicat în prevenirea deteriorării radicalilor liberi;
  • Fier. Quinoa este o sursă bună de fier pentru bărbați și o sursă pentru femei, nevoile lor fiind diferite. Fiecare celulă din organism conține fier. Acest mineral este esențial pentru transportul oxigenului și pentru formarea globulelor roșii din sânge. De asemenea, joacă un rol în producerea de noi celule, hormoni și neurotransmițători (mesageri în impulsurile nervoase);
  • Cupru. Quinoa este o sursă bună de cupru. Ca o componentă a mai multor enzime, cuprul este necesar pentru formarea hemoglobinei și a colagenului (o proteină utilizată în structura și repararea țesuturilor) în organism. Mai multe enzime care conțin cupru contribuie, de asemenea, la protejarea organismului împotriva radicalilor liberi;
  • Fosfor. Quinoa este o sursă de fosfor (vezi lista noastră de nutrienți cu fosfor). Al doilea cel mai abundent mineral din organism după calciu, fosforul joacă un rol esențial în formarea și menținerea oaselor și a dinților sănătoși. În plus, este implicat în creșterea și regenerarea țesuturilor și ajută la menținerea unui pH normal al sângelui. În cele din urmă, fosforul este unul dintre constituenții membranelor celulare;
  • Magneziu. Quinoa este o sursă de magneziu. Magneziul este implicat în dezvoltarea oaselor, în construirea proteinelor, în acțiunea enzimelor, în contracția musculară, în sănătatea dentară și în funcționarea sistemului imunitar. De asemenea, joacă un rol în metabolismul energetic și în transmiterea impulsurilor nervoase;
  • Zinc. Quinoa este o sursă de zinc. Zincul este implicat în reacțiile imunitare, în producția de material genetic, în percepția gustului, în vindecarea rănilor și în dezvoltarea fetală. De asemenea, interacționează cu hormonii sexuali și tiroidieni. În pancreas, este implicat în sinteza (producția), stocarea și eliberarea insulinei;
  • Vitamina B2. Quinoa este o sursă de vitamina B2. Această vitamină este cunoscută și sub numele de riboflavină. Ca și vitamina B1, joacă un rol în metabolismul energetic al tuturor celulelor. În plus, contribuie la creșterea și repararea țesuturilor, la producerea de hormoni și la formarea globulelor roșii.

Beneficiile quinoa

Produsele cerealiere au o mare importanță în dieta noastră. Recomandările actuale subliniază importanța de a acorda “cea mai mare pondere cerealelor, pâinii și altor produse cerealiere, precum și legumelor și fructelor”. Se subliniază, de asemenea, importanța alegerii produselor din cereale integrale sau fortificate. Autoritățile americane, la rândul lor, recomandă ca cel puțin jumătate din produsele cerealiere consumate să fie cereale integrale.

CITESTE
Care este cel mai dulce grapefruit - alb, roșu sau roz?

Aceste recomandări se bazează pe rezultatele unor studii epidemiologice care indică faptul că consumul de cereale integrale este legat de un risc mai mic de boli cardiovasculare și diabet, de anumite tipuri de cancer și de obezitate.

Se crede că aceste efecte benefice sunt legate de sinergia dintre numeroșii compuși conținuți în produsele din cereale integrale, cum ar fi fibrele, antioxidanții, vitaminele și mineralele. Deoarece majoritatea acestor compuși sunt conținuți în tărâțe și germeni, este benefic să consumați cereale cât mai puțin rafinate posibil.

quinoa

Sănătatea cardiovasculară și diabetul

Tipurile de fibre prezente în făina de quinoa pot îmbunătăți digestibilitatea și absorbția acestei “pseudo-cereale” în intestinul gros. În general, o dietă bogată în fibre poate ajuta la tratarea bolilor cardiovasculare și a diabetului de tip 2 prin normalizarea colesterolului din sânge, a glicemiei și a insulinei. Pe de altă parte, se crede că fibrele insolubile ajută la menținerea unei funcții intestinale sănătoase.

O dietă bogată în fibre este, de asemenea, asociată cu un risc mai mic de cancer de colon. În fine, chiar dacă nu conțin calorii, se spune că un aport ridicat de fibre totale aduce o senzație mai mare de sațietate. Datorită compoziției sale, quinoa are un indice glicemic mediu, ceea ce o face să fie o cereală de alegere pentru persoanele cu diabet.

Sursă excelentă de proteine

Quinoa conține aproximativ 15% proteine și are un echilibru mai bun de aminoacizi decât majoritatea celorlalte cereale, cum ar fi mei, sorg, orez, grâu și porumb. Proteinele sunt utilizate în principal pentru a construi, repara și menține țesuturile sănătoase, cum ar fi pielea, mușchii și oasele. De asemenea, acestea sunt utilizate în formarea enzimelor digestive și a hormonilor.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a observat că proteinele din quinoa, cu sau fără saponine, ar fi calitativ echivalente cu cele conținute în laptele praf integral.

Totuși, acest lucru nu înseamnă că quinoa poate înlocui laptele și produsele lactate într-o dietă echilibrată. Quinoa și laptele provin din două grupe de alimente diferite, fiecare dintre ele furnizând nutrienți esențiali pentru organism.

În plus, quinoa este bogată în aminoacizi esențiali. Se spune că un aminoacid este esențial atunci când organismul nu îl poate produce singur și trebuie să fie furnizat prin alimente.

Quinoa este bogată în lizină, un aminoacid care lipsește adesea din produsele cerealiere, cum ar fi grâul și porumbul. Quinoa este, de asemenea, bogată în metionină, cistină, arginină, histidină și izoleucină, ceea ce ar face-o o completare perfectă pentru leguminoase, care sunt sărace în unii dintre acești aminoacizi esențiali.

O cereală fără gluten

Quinoa are un procent scăzut de prolamină (un tip de proteină), ceea ce indică faptul că nu conține gluten și, prin urmare, este interesantă pentru persoanele cu intoleranță la gluten, cunoscută sub numele de boala celiacă. Pentru informare, boala celiacă afectează aproximativ 4 din 1.000 de persoane. Persoanele cu această boală suferă de o intoleranță permanentă la gluten, o proteină care se găsește în boabele multor cereale.

Această proteină este toxică pentru persoanele care suferă de boala celiacă, iar consumul ei poate duce la simptome intestinale, cum ar fi malabsorbția mai multor nutrienți. Tratamentul pentru această boală constă în excluderea completă a glutenului din alimentație.

Cum quinoa nu conține gluten, ar fi un aliment interesant pentru persoanele cu intoleranță la gluten. Cu toate acestea, trebuie luate măsuri speciale de precauție, deoarece quinoa poate fi contaminată cu cereale care conțin gluten în câmp, în timpul transportului, al manipulării cerealelor sau al măcinării.

Prin urmare, este important să alegeți făinuri și alimente certificate fără gluten, deoarece aceste produse sunt cele mai sigure. Din nefericire, nu toate alimentele fără gluten afișează acest simbol, așa că este important să puteți citi cu atenție etichetele pentru a discerne potențialele surse de gluten.

CITESTE
Beneficiile și daunele granola
Quinoa: beneficii, calorii, nutritie
Quinoa: beneficii, calorii, nutritie

Efect sațiogen

Într-un studiu care a analizat starea de sațietate, consumul de quinoa înainte de masă nu a produs un efect de sațietate mai mare decât consumul unei cantități similare de orez, în ciuda conținutului mai mare de proteine (și fibre).

Unii macronutrienți, inclusiv proteinele, sunt mai sățioși decât alții. Prin urmare, având în vedere conținutul său ridicat de proteine, quinoa ar putea avea un efect potențial asupra sațietății și, prin urmare, asupra aportului alimentar în comparație cu alte cereale. Această ipoteză merită investigată în continuare.

Putere antioxidantă

Antioxidanții sunt compuși care pot întârzia sau inhiba oxidarea lipidelor sau a altor molecule, reducând astfel daunele provocate de radicalii liberi. Un studiu recent a arătat că pseudo-cerealele, cum ar fi quinoa, au o activitate antioxidantă ridicată.

În plus, quinoa conține, de asemenea, izoflavone, inclusiv daidzeină și genisteină. Isoflavonele sunt fitoestrogeni, molecule de origine vegetală care acționează în organism în același mod ca și estrogenii produși în mod natural de organismul propriu.

Estrogenii joacă un rol în reglarea ciclului menstrual, a sarcinii și a alăptării, precum și în prevenirea demineralizării oaselor și în menținerea sănătății vaselor de sânge. În al doilea rând, ne întrebăm dacă fitoestrogenii pot imita efectul estrogenului. Efectele sunt promițătoare, dar sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste ipoteze.

O sursă interesantă de lipide esențiale

În comparație cu alte cereale, quinoa are un conținut relativ ridicat de ulei, ceea ce reprezintă o altă caracteristică nutrițională importantă. Conținutul său de ulei este în medie de 5,8% din masa sa în stare naturală. Acizii grași esențiali (acizii linoleic și alfa-linolenic) reprezintă între 55% și 63% din lipidele prezente în acest ulei.

În ciuda nivelului ridicat al acestor acizi grași esențiali, care provoacă oxidare, uleiul de quinoa este relativ stabil datorită nivelului ridicat de vitamina E.

Combaterea anemiei

Quinoa este un aliment bogat în fier nehem (fier vegetal), existând 1,85 mg de fier la 20 g de quinoa. Prin urmare, este o modalitate bună de a include mai mult fier în alimentația dumneavoastră, în special pentru persoanele cu anemie.

Trebuie remarcat faptul că fierul din alimentele vegetale (cum ar fi quinoa) este mai puțin bine absorbit de organism decât cel din alimentele de origine animală.

Pentru o mai bună absorbție a fierului non-hem, este de preferat să se consume alimente care conțin vitamina C (de exemplu, citrice, căpșuni, pepene galben, kiwi, ardei, varză) fie în timpul aceleiași mese, fie cu o oră înainte sau după masă.

Un cuvânt de la nutriționist

Quinoa are o varietate de caracteristici nutriționale care ar trebui să fie preferate de vegetarieni. Printre acestea se numără fierul, zincul și vitamina B2. În plus, quinoa este bogată în proteine vegetale de înaltă calitate (15%). Conținutul său de proteine este mai ridicat, iar compoziția sa de aminoacizi este mai echilibrată decât cea a altor cereale obișnuite.

O porție de 125 ml de quinoa conține o cantitate de fibre similară cu cea a unei felii de pâine integrală sau a 125 ml de orez brun fiert.

Spre deosebire de orez și grâu, quinoa nu este o iarbă. Este o “pseudo-cereală” ca și hrișca. Quinoa este fructul unei plante din aceeași familie cu spanacul și sfecla roșie. Această cereală unică provine din Anzi, mai exact dintr-o regiune situată între Peru și Bolivia. Foarte populară datorită beneficiilor sale pentru sănătate, quinoa este apreciată și pentru aroma sa blândă și ușor dulce.

Carte de identitate quinoa

  • Familie: Amaranthaceae ;
  • Origine: Peru și Bolivia;
  • Sezonul: disponibil tot timpul anului;
  • Culoare: maro deschis până la maro închis;
  • Aromă: ușoară și ușor dulce.

Alegerea corectă a semințelor de quinoa

Puteți găsi pe piață boabe de quinoa, făină (crudă sau prăjită), fulgi și diverse produse de panificație. Pastele de quinoa conțin, de obicei, alte cereale, cum ar fi grâul și porumbul.

CITESTE
Sirop de arțar: beneficii, calorii, nutriție

Pentru o depozitare optimă

Depozitați boabele într-un loc răcoros și uscat, ferit de lumină, iar făina în frigider sau congelator.

Quinoa poate fi folosită în locul altor cereale în aproape orice rețetă, de exemplu bulgur într-o salată tabbouleh, semolă de grâu în cușcuș sau orez în risotto. Iată alte câteva sugestii.

Gătitul de quinoa este o artă

Pentru a găti quinoa, se folosesc de obicei două părți de apă sau de supa la o parte de quinoa. Se fierbe timp de aproximativ 12 minute sau până când boabele sunt translucide și germenii albi formează o spirală vizibilă pe partea exterioară a boabelor. Fasolea poate fi prăjită în tigaie înainte de fierbere, ceea ce îi va spori aroma.

Câteva idei de utilizare a quinoa în meniu

  • Se adaugă în supe, de exemplu în această supă de ciuperci: se rumenesc felii de ciuperci de tip button și shiitakes și se dau deoparte. Se prăjește ceapa și țelina, se adaugă quinoa și se fierbe timp de două minute. Adăugați cartofii tăiați cubulețe și feliile de morcovi, bulionul, sarea, piperul, cimbrul și gătiți până când cartofii sunt moi. Se adaugă ciupercile și se ornează cu pătrunjel;
  • Se utilizează în sufleuri, omlete, quiche;
  • Roșii umplute: se amestecă quinoa fiartă, fructe uscate înmuiate în apă timp de o oră, struguri proaspeți tăiați în jumătate, migdale tocate, ceapă de primăvară, condimente (cardamom, nucșoară, piper negru, semințe de coriandru măcinate, praf de ghimbir). Se lasă să se răcească timp de câteva ore, apoi se ornează roșiile cu acest amestec;
  • Pilaf: se pun la fiert ceapa, ardeii roșii, verzi și galbeni, țelina, morcovii și usturoiul; se adaugă quinoa, se fierbe câteva minute, apoi se adaugă apă sau bulion. Se ornează cu migdale tocate și oregano;
  • Se ornează carnea de pasăre cu un amestec de quinoa fiartă, nuci uscate și prăjite, ceapă, usturoi, ciuperci și țelină sotate în ulei de măsline, asezonate cu salvie, rozmarin, cimbru și pătrunjel. Pentru varietate, adăugați jumătate quinoa și jumătate orez sălbatic;
  • Burgeri de quinoa: Legați fasolea fiartă cu ou și pesmet, adăugați morcovi, ceapă, țelină și usturoi tocați, formați chiftele și fierbeți în tigaie. Se servește cu un coulis de roșii sau de ardei sau cu un sos de iaurt, usturoi și pătrunjel;
  • Se poate face o budincă dulce, asemănătoare cu budinca de orez sau de pâine;
  • Frunzele de quinoa pot fi gătite ca și spanacul;
  • Boabele de quinoa pot fi germinate. Boabele de quinoa pot fi germinate și apoi folosite ca germeni.

Călătorie în bucătărie pentru quinoa

  • Salată orientală de paste cu quinoa: se fierb pastele conform instrucțiunilor și se răcesc sub jet de apă. semințe de susan prăjite uscate; se fierb mazărea și se răcește sub jet de apă; se prăjesc bucățile de pui în ulei până sunt bine fierte. Se amestecă toate aceste ingrediente cu paste, migdale tăiate mărunt, usturoi și ghimbir tocate mărunt, ceapă de primăvară tocată și un dressing din ulei de măsline cu puțin ulei de susan, lămâie și suc de lămâie, sos de soia, miere și ardei iute;
  • Faceți un chili fără carne cu quinoa, fasole, roșii, pudră de chili și legume tocate (morcovi, ceapă, țelină);
  • Salată nativ americană: quinoa, boabe de porumb dulce, mazăre verde, roșii, ardei ialapeno, coriandru tocat;
  • Quinoa indiană: se rumenește cu șalotă și ghimbir proaspăt în ulei de măsline. Adăugați quinoa și condimentele măcinate (cardamom, chimen, boia, coriandru), apă sau bulion și fierbeți timp de zece sau cincisprezece minute. Prăjiți nucile de pin uscate într-o tigaie și adăugați-le, împreună cu stafidele, în quinoa fiartă;
  • În America de Sud, quinoa este folosită pentru a prepara o băutură alcoolică numită “shisha”.

Contraindicații și alergii la quinoa

Datorită profilului său nutrițional complet, quinoa este, în general, excelentă pentru sănătate. Fără gluten în mod natural și bogat în proteine vegetale, este potrivit pentru toate dietele. Cu toate acestea, asigurați-vă că îl clătiți bine înainte de a-l găti pentru a elimina orice saponine reziduale.

CITESTE
Ce este seleniul? Totul despre acest oligoelement

Urme de saponine

Saponinele sunt substanțe vegetale produse în principal de plante. Acestea sunt considerate antinutrienți, adică substanțe care interferează cu absorbția și utilizarea de către organism a unor nutrienți importanți, cum ar fi fierul. Din acest motiv, acestea trebuie îndepărtate înainte de consum.

Quinoa din supermarketurile noastre conține foarte puține saponine, deoarece a fost curățată de ele. Cu toate acestea, este recomandabil să clătiți bine quinoa până când apa nu mai face spumă, pentru a elimina orice urmă reziduală de saponine și pentru a evita ca gustul amar să persiste după gătire.

Prezența saponinelor și a altor așa-numite substanțe antinutriționale, cum ar fi taninurile, acidul fitic și inhibitorii de protează, nu au doar efecte dăunătoare. Studiile indică efectele benefice ale diferitelor saponine asupra sănătății (antialergice, antiinflamatorii, de prevenire a cancerului, de reducere a colesterolului etc.). Cu toate acestea, deoarece majoritatea acestor studii sunt efectuate pe animale, sunt necesare studii suplimentare la om.

Saponinele prezintă, de asemenea, un interes farmacologic, deoarece pot modifica permeabilitatea intestinului subțire și, astfel, pot favoriza absorbția anumitor medicamente. Saponinele din quinoa nu au un efect negativ asupra calității nutriționale a proteinelor din quinoa.

Rezultatele unui studiu arată că profilul de aminoacizi din quinoa a fost foarte asemănător înainte și după spălare, ceea ce ar putea însemna că procesul de eliminare a saponinelor nu modifică compoziția de aminoacizi a semințelor de quinoa. Pentru a extrage saponinele din quinoa, semințele trebuie mai întâi frecate și apoi spălate cu apă.

Istorie și anecdote

Termenul “quinoa” provine din Quechua, limba vorbită de incași. A ajuns în Europa în 1837, prin Spania.

Un pic de istorie

Se crede că domesticirea quinoa a avut loc în același timp cu domesticirea membrelor, în urmă cu 6.000-7.000 de ani, în Anzii din America de Sud, planta și animalul trăind în dependență reciprocă din timpuri imemoriale. Mai ales că quinoa a fost, și încă este, una dintre puținele plante capabile să supraviețuiască în mediul inospitalier al platoului andin, unde trăia guanaco, strămoșul lamei.

Îmbogățit cu bălegar de animale, solul din incintele primitive construite de primii agricultori a oferit un mediu ideal pentru germinarea semințelor de quinoa care au scăpat de digestie. În aceste condiții, planta creștea rapid și trebuia să dea producții excelente, ceea ce cu siguranță nu a scăpat celor care căutau cereale pentru a se întreține.

Planta sacră a incașilor, pe care aceștia o numeau chisiya mama, literal “sămânța mamă”, quinoa a contribuit în mare măsură la răspândirea acestei mari civilizații. Cu toate acestea, spaniolii au disprețuit cerealele indigene și au interzis cultivarea lor în favoarea grâului și a orzului.

Atât de mult încât, în următoarele patru secole, aceasta a scăzut, persistând doar în zonele necultivate, departe de centrele de decizie ale administrației spaniole. Chiar și astăzi, este principala sursă de proteine pentru majoritatea populației din sudul Altiplano din Bolivia.

Într-adevăr, din cele 25.000 de familii care trăiesc acolo, se estimează că aproape 20.000 depind în întregime de ea pentru a-și asigura traiul, excluzând orice alt tip de cultură sau de animale.

În anii ’70, occidentalii au devenit conștienți de necesitatea de a-și schimba obiceiurile alimentare și au descoperit prețioasele cereale incașe, al căror conținut de proteine și, mai ales, de calitate îl depășea pe cel al cerealelor convenționale. Atât de mult încât consumul său crește treptat în Europa și America de Nord, în timp ce în America de Sud, cu excepția câtorva regiuni îndepărtate, se observă fenomenul opus.

Pentru a explica această situație, se invocă mai mulți factori, printre care faptul că importurile de grâu din Statele Unite și Canada sunt mai ieftine decât producția locală de quinoa și că quinoa suferă încă de o problemă de imagine. Într-adevăr, în ciuda bogăției sale nutriționale, rămâne în mintea consumatorilor o cereală de mâna a treia.

CITESTE
De ce Kitchen Stories este cea mai bună aplicație de gătit pentru a învăța rețete delicioase

De aici și recenta decizie a guvernelor bolivian și peruan de a subvenționa programele de ajutor alimentar într-o zonă mai largă și de a-l promova ca produs local autentic în rândul clasei de mijloc.

În ambele țări se produc în scop comercial făină, tortilla, fulgi, amestecuri pentru clătite și cereale umflate. În mod imprevizibil, făina sa poate încă îmbogăți pâinea cu până la 30%, în timp ce poate fi folosită pentru 40% din paste și 60% din biscuiți. De asemenea, ne gândim să o introducem în țările africane, unde malnutriția este cronică.

Quinoa este acum cultivată în alte țări, inclusiv în Statele Unite și Canada, iar în Europa se fac experimente. Cu toate acestea, unii susțin că Quinoa Real, care este produsă în climatul aspru din Altiplan, în Bolivia, este de departe cea mai bună.

Ecologie și mediu

Saponinele din coaja de quinoa acționează ca un repelent împotriva insectelor și păsărilor. Dar au un gust amar. Prin urmare, acestea sunt îndepărtate după recoltare. Apa de procesare care conține aceste substanțe poluează mediul înconjurător, atât de mult încât cercetătorii caută acum modalități de a le recupera. Se știe, de exemplu, că indienii foloseau în mod tradițional apa de clătire a quinoa ca șampon.

În urmă cu aproximativ 40 de ani, un grup de oameni din Riobamba, un oraș comercial situat în inima munților și a văilor înalte din Ecuador, a înființat un post de radio comunitar (ERPE sau Escuelas Radiofonica Populares del Ecuador) în scopuri educaționale și culturale.

Din cauza lipsei de fonduri, promotorii săi au decis să o finanțeze prin cultivarea de quinoa ecologică pe câteva hectare de teren. La acea vreme, quinoa aproape că dispăruse din peisajul ecuadorian și nu se mai găsea în meniu.

Gazdele au vorbit despre experiența lor în domeniul audiovizualului și, în scurt timp, au fost inundate de apeluri telefonice de la ascultători care solicitau informații despre cultivarea quinoa ecologică. Între timp, ei și-au promovat produsul la târguri, generând un interes deosebit în străinătate.

De la un simplu post de radio comunitar, organizația s-a transformat într-o organizație de consultanță tehnică și agricolă pentru fermieri și a pus bazele uneia dintre cele mai mari rețele de vânzare și cumpărare din țară. Între 1997 și 2002, numărul familiilor ecuadoriene care cultivă quinoa pentru rețea a crescut de la 220 la 4.000, în timp ce recolta a crescut de la câteva mii de kilograme la 700 de tone.

În prezent, ERPE este pe deplin acreditată de un organism german de certificare de mediu și intenționează să își vândă produsele în întreaga Europă.

În semn de recunoaștere a eforturilor sale, ERPE a primit Premiul Slow Food în anul 2000 pentru că a restaurat o cultură indigenă dispărută în Ecuador și a permis micilor fermieri din această țară să trăiască din ea într-un mod ecologic.

Surse:

  1. Quinoa, cooked. FoodData Central. U.S. Department of Agriculture.
  2. Glycemic Index Food Guide. Diabetes Canada.
  3. Navruz-Varli S, Sanlier N. Nutritional and health benefits of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.)J Cereal Sci. 2016;69:371-376. doi:10.1016/j.jcs.2016.05.004
  4. Giancoli, A. 5 Whole Grains to Keep Your Family Healthy. Academy of Nutrition and Dietetics.
  5. Antioxidants – Protecting Healthy Cells. Academy of Nutrition and Dietetics.
  6. Lim JG, Park HM, Yoon KS. Analysis of saponin composition and comparison of the antioxidant activity of various parts of the quinoa plant (Willd.)Food Sci Nutr. 2020;8(1):694-702. doi:10.1002/fsn3.1358
  7. Schwingshackl L, Hoffmann G, Lampousi AM, et al. Food groups and risk of type 2 diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis of prospective studiesEur J Epidemiol. 2017;32(5):363-375. doi:10.1007/s10654-017-0246-y
  8. Quinoa Allergy. Allergy Knowledge Base.
  9. Kesh S, Barnes CS, Noel-Macdonnell J, Patel NN. Association of quinoa and apple sensitizationJ Allergy Clin Immunol. 2018;141(2):AB243. doi:10.1016/j.jaci.2017.12.771
  10. Types of quinoa. Oldways Whole Grains Council.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acces la conținut Premium 100% Gratuit

OBȚINEȚI ACCES COMPLET ȘI EXCLUSIV LA CONȚINUTUL PREMIUM

SUSȚINEȚI JURNALISMUL NONPROFIT

ANALIZA DE SPECIALITATE ȘI TENDINȚELE EMERGENTE ÎN DOMENII DE INTERES

WEBINARE VIDEO DE ACTUALITATE

Obțineți acces nelimitat la conținutul nostru EXCLUSIV și la arhiva noastră de povești ale abonaților.

- Advertisement -

Conținut exclusiv

- Advertisement -

Ultimele articole

- Advertisement -

Mai multe articole