SănătateNutriție si AlimenteJabuticaba: Superfructul care este astăzi aici, mâine dispare

Jabuticaba: Superfructul care este astăzi aici, mâine dispare

Dulce, acrișor și foarte, foarte bun pentru tine? Fructele de pădure Jabuticaba sunt în mare vogă. Dacă sunteți suficient de norocoși să puneți mâna pe aceste fructe de pădure misterioase în timpul ferestrei lor de disponibilitate incredibil de limitată, atunci considerați-vă norocoși. Dacă nu, nu vă faceți griji – în orice, de la jeleuri și deserturi la vin spumant, potențialul delicios încă abundă.

Un superfruct brazilian

Boabele de jabuticaba cresc pe un copac gazdă care poartă mai multe nume – inclusiv jabuticaba, jaboticaba și strugurele brazilian – și aparține familiei de arbori mirt, cunoscută pentru fructele sale comestibile.

Deși jabuticaba este originară doar din trei state din sud-estul Braziliei – Minas Gerais, Goiás și São Paolo – a fost cultivată cu succes în regiuni mai calde din America de Nord, inclusiv în zonele vestice și sudice ale Statelor Unite, care evită de obicei temperaturile de îngheț.

Boabele de Jabuticaba sunt o sursă bogată de nutrienți vitali, inclusiv calciu, fosfor și fier. Boabele au o concentrație ridicată de vitamina C și alți antioxidanți, precum niacina, riboflavina și tiamina, și sunt o sursă puternică de aminoacizi, inclusiv lizină și triptofan.

CITESTE
Exercițiile Kegel: sunt eficiente și cum să le faci corect

Deși coaja, sau pielița, a fructelor de jabuticaba este frecvent aruncată, studiile au demonstrat potențialul său de utilizare ca antiveninom pentru tratarea unora dintre efectele asociate mușcăturilor de șarpe. De asemenea, pielea de jabuticaba a fost studiată pentru potențialul său antioxidant în prevenirea cancerelor.

Un exercițiu de răbdare

Arborele jabuticaba poate crește până la o înălțime de 12 metri (40 de picioare). Este dotat cu frunze ovale care cresc până la 8 centimetri (3 inch) în lungime, care sunt de un roz-roz când sunt tinere și devin verzi cu vârsta.

Deși arborii de jabuticaba se descurcă bine ca exemplare individuale, cei plantați în grupuri comune au mai multe șanse de a prospera.

Odată ajunși la maturitate, copacii jabuticaba pot produce până la 45 de kilograme de fructe la fiecare recoltă, dar recoltarea fructelor de jabuticaba este un joc de lungă durată.

Copacii de jabuticaba au nevoie de șase până la opt ani de creștere înainte de a începe să dea fructe, iar copacii crescuți prin semințe pot avea nevoie de până la 20 de ani înainte de a începe să producă florile mici, albe cu patru petale, care sunt precursorii fructelor de jabuticaba.

CITESTE
Îți plac chipsurile? Fă-ți o gustare sănătoasă cu ACESTE chipsuri de legume

Acest proces de creștere poate părea un exercițiu de răbdare, dar dă roade, deoarece jabuticaba înflorește și apoi produce fructe de pădure colorate care cresc chiar pe trunchiul și ramurile copacilor. Pe cât de aspectuoase, pe atât de delicioase, aceste fructe de pădure sunt de mărimea unor bile mari și își schimbă culoarea pe măsură ce cresc, transformându-se din verde în violet intens.

A meritat așteptarea

Boabele comestibile de jabuticaba au o coajă groasă, care uneori este îndepărtată înainte de a fi consumată din cauza acrișorului său. Pulpa interioară, însă, este albă și gelatinoasă, având un gust destul de dulce, cu note de condimente.

Pentru cei care sunt familiarizați cu profilul de aromă al strugurilor muscadine, care au fost descriși de NPR ca fiind “cei mai buni struguri pe care nu i-ați gustat niciodată”, boabele de jabuticaba au un gust asemănător, un fruct dulce și suculent asemănător globului, dar cu avantajul suplimentar al unei acidități plăcute.

La fel ca strugurii muscadine, boabele jabuticaba au semințe, dar mai puține; doar una până la patru semințe sunt cuibărite la capătul uneia dintre emisferele sale.

CITESTE
Ce este terapia prin muzică (muzicoterapia)

Atunci când sunt proaspăt culese, boabele de jabuticaba se consumă de obicei crude. Odată culese, boabele încep să fermenteze după numai câteva zile, ceea ce face esențială conservarea lor în gemuri, jeleuri, sucuri, lichioruri și vinuri. De fapt, boabele de jabuticaba sunt un ingredient cheie în unul dintre cele mai populare cocktailuri din Brazilia, caipirinha.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acces la conținut Premium 100% Gratuit

OBȚINEȚI ACCES COMPLET ȘI EXCLUSIV LA CONȚINUTUL PREMIUM

SUSȚINEȚI JURNALISMUL NONPROFIT

ANALIZA DE SPECIALITATE ȘI TENDINȚELE EMERGENTE ÎN DOMENII DE INTERES

WEBINARE VIDEO DE ACTUALITATE

Obțineți acces nelimitat la conținutul nostru EXCLUSIV și la arhiva noastră de povești ale abonaților.

- Advertisement -

Conținut exclusiv

- Advertisement -

Ultimele articole

- Advertisement -

Mai multe articole