SănătateNutriție si AlimenteGătitul prin inducție este mai bun decât cel cu gaz sau cel...

Gătitul prin inducție este mai bun decât cel cu gaz sau cel electric?

Fierbeți o cratiță cu apă în mai puțin de trei minute? Să topiți untul sau ciocolata rapid, dar fără să vă ardeți? Toate acestea sunt posibile cu o plită cu inducție.

În timp ce plitele de gătit cu încălzire prin inducție sunt preferate în Europa de zeci de ani, acestea câștigă în mod constant teren în Statele Unite, unde Asociația Națională pentru Bucătării și Băi se așteaptă ca acestea să înlocuiască în cele din urmă mesele de gătit electrice, iar Technavio, care urmărește piața de vase de gătit cu inducție, anticipează că aceasta va ajunge la 1,38 miliarde de dolari până în 2025.

Gaz, electricitate sau inducție?

Există trei tipuri principale de aragazuri: cu gaz, electrice și cu inducție.

Dacă un blat de gătit este alimentat cu gaz sau electricitate, acesta se bazează pe conducția termică, fie prin intermediul flăcărilor de gaz, fie prin intermediul unei bobine electrice.

Sursa de căldură conduce căldura către arzătorul propriu-zis și apoi către vasul sau tigaia de deasupra arzătorului. Fie că arzătorul este un element de încălzire circular expus, fie că este acoperit de o suprafață de sticlă sau ceramică, acesta are nevoie de conducție termică.

CITESTE
Când pierdem în greutate, grăsimea unde se duce?

Cu toate acestea, un aragaz cu inducție elimină necesitatea ca ceva să conducă căldura. Nu există o bobină de încălzire și nici flăcări de gaz. Acest lucru se datorează faptului că un blat de gătit cu inducție nu se bazează pe conducția termică.

Un blat cu inducție trimite căldura direct de la sursă la obiectul pe care intenționați să îl încălziți, eliminând necesitatea conducției – iar acest transfer direct de căldură devine o metodă preferată atât de bucătari, cât și de bucătarii casnici.

Gătitul prin inducție este mai bun decât cel cu gaz sau cel electric?
Gătitul prin inducție este mai bun decât cel cu gaz sau cel electric?

Cum funcționează gătitul prin inducție?

Un aragaz cu inducție are o suprafață din sticlă sau ceramică rezistentă la căldură care poate arăta ca un aragaz electric obișnuit, dar asemănările se opresc aici. Sub această suprafață netedă se află o bobină electromagnetică de cupru și, atunci când suprafața de încălzire este pornită, un curent electric trece prin această bobină electromagnetică.

Acest lucru are ca rezultat crearea unui câmp magnetic multidirecțional, care radiază dinspre bobină în toate direcțiile, dar care nu produce căldură.

Și aici se află partea interesantă: o plita de gătit cu inducție nu produce căldură prin bobina electromagnetică de la bază decât atunci când – și numai atunci când – o tigaie este așezată deasupra arzătorului.

CITESTE
Un duș de contrast te va ajuta să fii energic și mai puțin predispus la îmbolnăviri?

Atunci când o tigaie sau o oală este așezată pe un aragaz cu inducție, câmpul magnetic fluctuant interacționează cu fundul tigăii, provocând trecerea unui curent electric prin ea.

Un câmp magnetic fluctuant (sau în buclă) este cunoscut sub numele de curent turbionar sau curent Foucault, acesta din urmă numit după fizicianul francez Jean Bernard Léon Foucault, care l-a descoperit în 1851.

Un aragaz cu inducție creează un câmp magnetic între un vas de gătit și bobina de inducție de sub suprafața de gătit, care apoi eliberează o parte din energia sa sub formă de căldură și încălzește conținutul vasului.

Beneficiile gătitului prin inducție

Plitele cu inducție sunt mai eficiente din punct de vedere energetic decât alte opțiuni de aragaz, în primul rând pentru că atrag mai puțină energie pentru a crea căldură. În timpul gătitului prin inducție există puține pierderi de căldură, până la 90% din energia termică generată fiind folosită pentru a încălzi conținutul unei cratițe și nu atmosfera din jurul acesteia. Un aragaz cu gaz sau electric, în comparație, pierde până la 35 la sută din căldura pe care o generează în timpul gătitului.

CITESTE
Cum prevenim sângerarea gingiilor: ce este gingivoragia?

Un aragaz cu inducție se încălzește mai repede – și la temperaturi mai precise – decât un aragaz cu gaz sau electric, ceea ce îl face o metodă preferată de bucătarii profesioniști.

Plitele electrice sunt, în general, cunoscute pentru punctele fierbinți de pe tigăi, iar inducția nu are puncte fierbinți precum plitele electrice, permițând, în același timp, aceeași experiență de gătire precisă asociată, de obicei, cu gătitul pe gaz.

De asemenea, plitele cu inducție au potențialul de a reduce arsurile și alte leziuni legate de acestea, în mare parte pentru că suprafața unui blat cu inducție rămâne rece la atingere, chiar și atunci când elementul de încălzire este pornit.

Dezavantaje ale gătitului prin inducție

Costul este unul dintre principalele dezavantaje ale gătitului prin inducție, în special pentru bucătarii casnici. Este posibil să fie nevoie să achiziționați un set diferit de oale și tigăi făcute special pentru o plită cu inducție. Inducția funcționează numai dacă o oală sau o tigaie este compusă din metale feromagnetice, cum ar fi fonta, fonta emailată și unele oale și tigăi din oțel inoxidabil.

CITESTE
8 semne ale anxietății în relații: de ce se întâmplă și cum să te recuperezi

Unele oțeluri inoxidabile nu vor funcționa cu un aragaz cu inducție dacă în compoziția lor există un conținut ridicat de nichel, care poate bloca câmpul magnetic necesar pentru încălzirea conținutului lor cu un aragaz cu inducție. De asemenea, tipurile mai vechi de vase de gătit din aluminiu, cupru sau sticlă nu sunt compatibile cu o plită cu inducție, deși unii producători adaugă acum un strat magnetic la partea inferioară a acestor articole.

Dacă nu sunteți sigur dacă vasele dvs. de gătit vor funcționa cu o plită cu inducție, le puteți testa ținând un magnet lângă partea de jos a tigăii. Dacă acesta aderă, înseamnă că este magnetică și – atâta timp cât are o suprafață de fund plană – va funcționa bine cu un aragaz cu inducție.

Lăsând la o parte noile ustensile de gătit, este foarte posibil ca inducția să fie plita de gătit a viitorului. Plitele cu inducție sunt folosite de mult timp în bucătăriile profesionale din Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acces la conținut Premium 100% Gratuit

OBȚINEȚI ACCES COMPLET ȘI EXCLUSIV LA CONȚINUTUL PREMIUM

SUSȚINEȚI JURNALISMUL NONPROFIT

ANALIZA DE SPECIALITATE ȘI TENDINȚELE EMERGENTE ÎN DOMENII DE INTERES

WEBINARE VIDEO DE ACTUALITATE

Obțineți acces nelimitat la conținutul nostru EXCLUSIV și la arhiva noastră de povești ale abonaților.

- Advertisement -

Conținut exclusiv

- Advertisement -

Ultimele articole

- Advertisement -

Mai multe articole