SănătateNutriție si AlimenteAlimentație împotriva cancerului

Alimentație împotriva cancerului

Descoperă alimentele anticancerigene care te pot ajuta să reduci riscul de cancer. Alimente precum soia și legumele crucifere pot ajuta la prevenirea creșterii celulelor canceroase în organism.

Alimentele anticancer joacă un rol în prevenirea cancerului, ajutând organismul să limiteze creșterea celulelor canceroase. Unele alimente cunoscute pentru proprietățile lor anticancerigene pot proteja organismul, în timp ce altele pot promova apariția celulelor precanceroase.

Principalele puncte ale acestei diete sunt:

  • Limitați alimentele bogate în zahăr și grăsimi saturate;
  • Consumă mai multe fibre alimentare;
  • Ai o dietă bogată în fructe și legume;
  • Evitați excesul de carne roșie și mezelurile;
  • Reduceți consumul de alcool.

Recomandări generale

Dieta anticancer are multe beneficii, permite:

  • Atinge și menține o greutate sănătoasă;
  • Prevenirea apariției cancerului și evitarea recidivelor;
  • Înarmați corpul pentru a se apăra mai bine împotriva cancerului;
  • Susține mai bine tratamentele administrate (chimioterapie, radioterapie etc.);
  • Compensați cheltuielile organizației legate de lupta împotriva bolii.

Dieta: un rol în prevenirea cancerului?

Mâncarea este încă o armă împotriva cancerului, nu singura armă împotriva acestei boli.

Rolul dietei în dezvoltarea cancerului este complex. Cu toate acestea, anumite alimente sunt pline de molecule anticancerigene al căror consum zilnic ar limita creșterea celulelor precanceroase.

Pare clar că niciun aliment sau supliment nu este capabil să protejeze împotriva cancerului. În schimb, trebuie să mizăm pe o mare varietate de molecule anticancerigene, consumate în cantități mari și în mod constant.

Pentru a preveni riscul de cancer, este necesar să se limiteze alimentele pro-cancerigene sau cele care creează un mediu favorabil formării cancerului. Prin urmare, prevenirea cancerului este posibilă într-o anumită măsură.

În 2007, Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului (WCRF) a publicat un raport care include 10 recomandări pentru prevenirea cancerului. Acest raport provine din cel mai mare studiu realizat vreodată cu privire la legătura dintre obiceiurile de viață și cancer.

Timp de 5 ani, au fost evaluate 500.000 de studii, precum și factori de risc pentru 17 tipuri de cancer. Recomandările provin de la 21 de experți de top care au colaborat cu 234 de oncologi.

Aceste recomandări nu ar trebui să înlocuiască tratamentele medicale pentru cancer.

Alimentatie impotriva cancerului

Evitați alimentele care sunt prea grase

Limitarea consumului de alimente prea grase reduce riscul apariției următoarelor tipuri de cancer:

  • esofag;
  • pancreas;
  • frâiele ;
  • endometru;
  • sân (la femeile aflate în postmenopauză);
  • colorectal.

Excesul de greutate și obezitatea cresc, de asemenea, riscul de cancer al vezicii biliare.

Adipocitele (celulele adipoase), în special în jurul taliei, contribuie la producerea hormonilor de creștere care, în cantități mari, cresc riscul de cancer.

De asemenea, pot elibera hormoni, cum ar fi estrogenul, care cresc și riscul de cancer, cum ar fi cancerul de sân.

Limitați carnea

Limitarea consumului de carne este recomandată pentru a reduce riscul de cancer. Pe de altă parte, reduce consumul de grăsimi saturate.

Adoptarea unei diete semi-vegetariane face mai ușor să faci loc alimentelor care protejează împotriva cancerului, cum ar fi fructele și legumele.

Dieta semi-vegetariană seamănă cu dieta mediteraneană. Evităm sau consumăm foarte puțină carne și mezeluri și în schimb mâncăm pește, fructe de mare, carne de pasăre, leguminoase, tofu, nuci și semințe.

În sfârșit, ca grăsimi, sunt recomandate uleiurile vegetale de bună calitate, în special uleiul de măsline și de rapiță.

Alimentele anticancer

Alimentele anticancerigene sunt cele care au un efect pozitiv asupra dezvoltării celulelor canceroase. În general, acest efect pozitiv este legat de conținutul lor interesant de molecule protectoare pentru organism.

CITESTE
11 alimente bogate în seleniu pe care ar trebui să le mănânci

Fructe si legume

Se recomanda consumul a minim 5 portii (minimum 150 g) de diverse legume si fructe pe zi. Fructele și legumele conțin cantități mari de fitochimice, inclusiv câțiva antioxidanți.

Legătura dintre consumul de fructe și legume ajută la prevenirea și reducerea riscului de cancer: Un program alimentar de prevenire a cancerului, este deci esențial să se concentreze pe fructe și legume.

Legumele cu amidon (cartofi, cartofi dulci, porumb, banane) nu trebuie numărate în cele 5 porții de fructe și legume, dar nu sunt de evitat.

O porție de fructe și legume este echivalentă cu:

  • 1 lingură de salată;
  • 1 rosie;
  • 1/2 castravete;
  • 250 g de legume verzi fierte;
  • 1 compot de mere;
  • 1 pahar de suc 100% pur de casă;
  • 1 mar, portocala sau para;
  • 200 g căpșuni;
  • 10 cireșe;
  • 2 clementine, 2 kiwi etc.

Dintre toate fructele și legumele de pe piață, unele au proprietăți anticancerigene mai mari decât altele și merită să li se acorde un loc proeminent în meniurile noastre zilnice. Acestea sunt fructe roșii, citrice, crucifere, allium și roșii.

Fructe roșii: un antioxidant în lupta împotriva cancerului

Fructele roșii precum afinele, zmeura, murele, căpșunile și merișoarele sunt cei mai buni antioxidanți pe care îi puteți găsi. Conțin una sau alta dintre cele trei molecule anticancerigene (acid ellagic, antocianidine și proantocianidine).

Rețineți că sucul de afine sau merișor conține mult mai puține molecule anticancer decât fructele întregi.

Ciresele, merele, prunele si strugurii rosii au si ele o mare putere antioxidanta.

Citrice pentru cancerele digestive

Citricele precum portocalele, grapefruitele, lămâile și mandarinele ajută la prevenirea cancerelor, în special a celor care afectează sistemul digestiv: gură, laringe, faringe, esofag și stomac.

Cunoscute pentru bogăția lor în vitamina C, citricele conțin câțiva alți compuși chimici benefici. Într-o portocală, există aproape 200 de diferite!

Principiile active ale citricelor sunt polifenolii și terpenele. Consumul de fructe citrice sub orice formă este o modalitate excelentă de a adăuga alimente care luptă împotriva cancerului în dieta ta.

Cruciferă (varză) sursă de sulforafan

Cruciferele sunt recunoscute ca alimente care pot preveni cancerele, în special cele de colon, rect, vezică urinară, sân, plămân, stomac și prostată.

Această familie de plante include:

  • varză verde;
  • varza rosie;
  • brocoli ;
  • varză de Bruxelles ;
  • varza chinezeasca;
  • kale;
  • varza creata;
  • varza;
  • ridiche.

Efectul protector al cruciferelor provine, printre altele, din conținutul lor ridicat de glucozinolat și capacitatea lor de a elibera 2 clase de compuși cu activitate anticanceroasă foarte puternică: indoli și izotiocinați (conform cărții Foods Against Cancer de Richard Beliveau și Denis Gingras). ).

Pentru a profita la maximum de proprietățile anticancerigene ale cruciferelor, trebuie îndeplinite 3 condiții:

  • mănâncă-le crude sau fierte foarte ușor;
  • nu le fierbeți în apă;
  • mesteca-le bine.

Dintre toate cruciferele, broccoli ocupă primul loc, deoarece este cea mai bună sursă de sulforafan, cea mai puternică dintre izotiocinați.

Suforaphan-ul ar avea puterea de a încuraja organismul să scape de substanțele toxice care pot induce cancerul.

Ar putea chiar ucide celulele canceroase, potrivit Richard Béliveau și Denis Gingras, cercetători de la Spitalul Sainte-Justine din Montreal.

Usturoi, ceapa, praz (aliacee)

Legumele din familia Alliaceae, precum usturoiul, ceapa și prazul, joacă un rol în prevenirea cancerului de stomac și prostată.

Puterea lor anticancerigenă provine din compușii cu sulf pe care îi conțin (alicină, tiosulfinat, tiosulfonați, monosulfuri, disulfuri și trisulfuri).

Aceste molecule sunt responsabile pentru aroma și gustul lor caracteristic. Este de preferat să consumați usturoi proaspăt decât suplimente de usturoi, deoarece conținutul de alicină al acestuia din urmă nu este garantat.

Roșia are proprietăți anticancerigene, acestea provin din licopenul pe care îl conține.

Licopenul face parte din marea familie a carotenoidelor, clasa de antioxidanți care conferă fructelor și legumelor culorile lor caracteristice: portocaliu, galben și roșu.

Sosurile pe baza de rosii si pasta de rosii sunt cele mai concentrate surse de licopen, deoarece gatirea rosiilor creste biodisponibilitatea licopenului, in timp ce grasimea imbunatateste absorbtia acestuia.

CITESTE
Excesul de vitamina A este periculos! 10 simptome de supradozaj

Un sos de roșii făcut cu ulei de măsline, de exemplu, este o modalitate excelentă de a-ți crește aportul de licopen, ceea ce nu înseamnă că trebuie să încetezi să mai consumi roșii crude! Un aport ridicat de licopen ar fi deosebit de important pentru prevenirea cancerului de prostată.

Leguminoase și cereale integrale

Cerealele integrale și leguminoasele conțin fibre alimentare și au o densitate energetică scăzută. Sunt deci mai satioase, ceea ce contribuie la mentinerea unei greutati sanatoase. Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului recomandă consumul a 25 g de fibre alimentare pe zi pentru a preveni cancerul.

Consumand cereale integrale sau leguminoase la fiecare masa, pe langa 5 portii de fructe si legume, este relativ usor sa ajungi la 25 g de fibre pe zi. Alimentele rafinate cu amidon, cum ar fi pâinea albă, au un conținut scăzut de fibre și ar trebui limitate.

Iată un tabel cu amidonuri rafinate pentru a limita și amidonuri complete pentru a favoriza în contextul alimentației anticancerigene.

Amidonuri rafinate DE EVITATAmidon întreg DE PREFERAT
Produse realizate cu făină albă: baghetă, pâine feliată, pâine sandviș, pâine pentru hamburger sau hot dog, croissant, pita, covrigi etc.) Paste și crutoane făcute cu făină albă Paste albe (spaghete, macaroane, lasagna etc.) Cuscus Orez alb instant sau prefiert Risotto Vermicelli de orez Gnocchi Cereale de mic dejun clasice dulciCereale pentru micul dejun bogate în fibre (conțin 3 g de fibre per porție și mai puțin de 5 g de zahăr) Fulgi de ovăz și tărâțe Cerealele integrale (bulgur, orez brun, orez sălbatic, quinoa, orz, hrișcă sau mei) Paste din grâu integral, kamut, spelta, hrișcă sau cu mai multe cereale, Biscuiți cu mai multe cereale, secară sau grâu integral Prajituri si prajituri de tarate de casa Produse de patiserie și pâine vieneză făcute cu făină integrală sau multicereală

Este recomandat să puneți leguminoase în meniu. Sunt foarte bogate în fibre și proteine ​​și au un indice glicemic scăzut.

Prin urmare, legumele înlocuiesc carnea și sunt foarte economice. O cantitate de 200 g de leguminoase fierte corespunde unei porții de carne (100 g).

Turmericul și ardeiul: aliați împotriva cancerului?

Turmericul, a nu se confunda cu curry din care este doar o componentă, provine din măcinarea rizomului uscat al plantei Curcuma longa, care face parte din familia ghimbirului.

Turmericul este una dintre componentele medicinei tradiționale ayurvedice din India. Cercetătorii cred că ar putea juca un rol important în discrepanța impresionantă dintre numărul anumitor tipuri de cancer din India față de țările occidentale.

Curcumina, ingredientul activ al turmericului, are proprietăți variate, printre care proprietăți antitrombotice, de scădere a colesterolului, antioxidante, precum și o foarte puternică putere anticancerigenă.

Biodisponibilitatea curcuminei este scăzută, dar este mult crescută de prezența piperului.

Ceaiul verde este cunoscut pentru proprietățile sale anticancerigene.

Atât ceaiul negru, cât și ceaiul verde provin din planta Camelia sinensis. Doar tratamentul lor post-recoltare are ca rezultat un produs diferit. Ceaiul negru a fost fermentat, ceea ce oxidează moleculele anticancer ale plantei și le distruge în mare măsură puterea protectoare. Acesta este motivul pentru care ceaiurile verzi au mai multe virtuți decât ceaiurile negre.

Ceaiul conține catechine, compuși chimici din familia polifenolilor care sunt antioxidanți. Catechinele au în special capacitatea de a bloca angiogeneza, adică formarea de noi vase de sânge în jurul tumorii canceroase.

Deoarece aceste noi vase furnizează oxigen și hrană pentru creșterea tumorii, interferând cu formarea lor, împiedică creșterea tumorii. Astfel, consumul de ceai verde constituie un mod de protectie impotriva dezvoltarii cancerului.

Conținutul de catechine al ceaiului variază în funcție de locul de cultivare, varietatea plantei, sezonul de recoltare și metoda de prelucrare. Cu alte cuvinte, nu toate ceaiurile verzi conțin aceeași cantitate de catechine.

CITESTE
Slăbiți Încercați să slăbiți? Un expert spune că un simplu exercițiu ar putea fi echivalent cu alergarea a 10 maratoane

Cu toate acestea, știm că, în general, ceaiurile verzi japoneze conțin mai mult decât ceaiurile chinezești. Este întotdeauna mai bine să iei ceaiuri în vrac pentru a putea verifica calitatea produsului (prezența sau absența tulpinilor sau a paielor).

În ceea ce privește proprietățile cacaoi, cercetările recente arată că, datorită flavonoidelor pe care le conține, este unul dintre alimentele cu cele mai mari proprietăți antioxidante.

Prefer ciocolata neagra cu 70% cacao. Mai puțin dulce decât ciocolata cu lapte, conține de 3 ori mai multe flavonoide. În ciuda proprietăților sale anticancerigene, ciocolata nu trebuie consumată în cantități mari, deoarece este încă foarte bogată în calorii (un baton de 100 g conține 600 de calorii!).

Alte alimente recomandate ca parte a nutriției anticancer:

  • Proteină slabă;
  • Omega 3 ;
  • Bucătărie in casă și de sezon;
  • Hidratare;
  • Activitate fizica.

Ce alimente sunt interzise pentru cancer?

Spre deosebire de alimentele anticancerigene, anumite alimente pot favoriza formarea de celule precanceroase. Iată alimentele de evitat ca parte a unei diete de prevenire a cancerului:

  • zahăr;
  • grăsimi rele;
  • sare;
  • alcoolul ;
  • carne fiarta.

În prevenție, în timpul tratamentului sau pentru evitarea recidivelor, se recomandă, așadar, să se limiteze cât mai mult consumul acestora.

Produse dulci și grase

Studiile arată că băuturile dulci pot provoca creșterea în greutate. Această creștere în greutate este un factor de risc important pentru cancer.

Băuturile îndulcite includ băuturi răcoritoare, sucuri de fructe îndulcite și limonade. Pentru rehidratare, cel mai bine este să bei apă sau să iei cafea sau ceai fără zahăr (mai puțin de 4 căni pe zi pentru cafea și ceai). În ceea ce privește sucurile naturale de fructe, este mai bine să nu depășești 1 pahar pe zi.

În mod similar, consumul de prea multe grăsimi crește riscul de cancer pulmonar, de colon, de rect, de prostată și endometrial.

Excesul de grăsime modifică echilibrul florei intestinale, care poate transforma acizii biliari în compuși chimici cancerigeni.

Excesul de grăsime influențează și sinteza hormonală. Grăsimile saturate și trans, precum și excesul de acizi grași omega-6 sunt cel mai probabil să crească riscul de cancer. Grăsimile nu trebuie să depășească 30% din totalul caloriilor.

Pentru mai multe sfaturi despre reducerea grăsimilor, consultați fișa noastră informativă Hipercolesterolemia.

Alimente dense energetic

Densitatea energetică este cantitatea de calorii per gram de aliment (cal/g). Densitatea energetică scăzută înseamnă mai multă hrană pentru același număr de calorii.

Factorii care influențează densitatea energetică sunt apa, fibrele alimentare și conținutul de grăsimi al unui aliment.

Prezența apei și a fibrelor scade densitatea energetică, în timp ce cantitatea de grăsimi și zahăr o crește. Cu toate acestea, cantitatea de apă prezentă într-un aliment este cea care determină cel mai mult densitatea energetică a acestuia.

Favorizarea alimentelor cu densitate energetică scăzută poate ajuta la încetinirea creșterii în greutate și chiar la scăderea în greutate și, astfel, la reducerea riscului de cancer legat de excesul de greutate (în special cancerul de sân la femeile aflate în postmenopauză și cancerul colorectal).

Clasificarea unor alimente în funcție de densitatea lor energetică:

CategoriiDensitatea energieialimente
Densitate energetică foarte scăzută Preferat0 la 0,6Fructe și legume, lapte degresat, supă pe bază de bulion, iaurt fără grăsimi și fără zahăr, dressing pentru salată fără grăsimi, oțet.
Densitate redusă de energie Preferat0,6 până la 1,5Fructe și legume bogate în amidon (banane, cartofi, porumb, nap, cartofi dulci), cereale integrale, cereale integrale pentru micul dejun, leguminoase, mâncăruri cu conținut scăzut de grăsimi preparate cu multe legume, iaurt cu fructe fără grăsimi, tofu, ton, creveți, curcan, sunca extra slaba, masline, avocado, bautura din soia.
Densitatea medie de energie A consuma cu moderatie1,5 până la 4Carne, pasare, ou, branza, vinegreta, paine, paine sandwich, inghetata, prajituri.
Densitate mare de energie A limita4 la 9Croissant, gogosi, cartofi prajiti, pizza, batoane de cereale, unt de arahide, bacon, ciocolata, fursecuri, nuci, unt, ulei, margarina.

Atenție, uleiul, sosurile pentru salată, margarinele nehidrogenate și nucile au o densitate energetică mare, dar sunt surse de grăsimi bune. Prin urmare, nu trebuie eliminate, pur și simplu consumate cu moderație.

CITESTE
Ce face FDA cu privire la deficitul de formule pentru copii din SUA

Carne roșie și mezeluri

Carnea roșie include carnea de vită, porc, miel și ied. Carnea de delicatese include carnea care este afumată, uscată sau sărată sau cu conservanți adăugați. De exemplu :

  • șuncă albă;
  • sunca cruda;
  • șunca;
  • slănină, ;
  • cârnați uscati;
  • cârnat ;
  • carne de Grisons;
  • precum și hot-dog-uri și câțiva cârnați.

Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului recomandă să nu consumați mai mult de 500 g de carne roșie pe săptămână și să evitați carnea de delicatese.

Nitriți și cancer colorectal

Carnea roșie și carnea de delicatese sunt asociate cu un risc mai mare de cancer colorectal. Există și mai multe dovezi pentru legătura dintre mâncărurile și cancerul colorectal.

Acest lucru se datorează faptului că mâncărurile măresc cantitatea de amoniac și alți compuși care cauzează cancer în intestinul gros, ceea ce poate duce la cancer de colon.

Nitriții utilizați ca agent de saramură, întărire și conservare în carnea procesată și mâncărurile se modifică în organism. Ele devin nitrozamine, compuși chimici cancerigeni.

Ca sursă de proteine, se recomandă să se favorizeze în schimb:

  • Pui ;
  • Curcan ;
  • Pește, ;
  • fructe de mare;
  • tofu;
  • leguminoase.

Gătitul la temperaturi ridicate

Gătitul la temperatură ridicată provoacă apariția unor produse toxice:

  • hidrocarburi;
  • benzopireni;
  • amine heterociclice.

Hidrocarburile se găsesc în partea carbonizată și crocantă de la suprafața cărnii. Benzopirenele se formează atunci când grăsimea din carne cade pe sursa de căldură, fumul rezultat atacă carnea și o contaminează. Aminele heterociclice sunt produse în timpul rumenirii cărnii.

Când gătiți carne pe grătar, iată câteva sfaturi de aplicat:

  • Îndepărtați cât mai multă grăsime vizibilă din bucățile de carne înainte de a le găti.
  • În cazul păsărilor de curte, îndepărtați pielea.
  • Nu gătiți prea mult carnea și îndepărtați toate părțile carbonizate înainte de a mânca.
  • Reglați suportul pentru a preveni aprinderea alimentelor.
  • Unele cărnuri pot fi gătite parțial în prealabil pentru a reduce timpul de gătire la grătar. Puteti fierbe carnatii cateva minute, de exemplu.
  • Înfășurați alimentele în folie de aluminiu sau așezați o foaie de folie de aluminiu direct pe grătare pentru a limita scurgerea de grăsime.
  • Pentru a asezona alimentele, utilizați marinată sau sos, nu unt sau ulei. Carnea de porc, vițelul și iepurele beneficiază de gătirea lentă, deci la temperatură scăzută. Puteți mânca carnea lor roz.
  • Marinarea cărnii în ingrediente acide (lămâie, oțet) și fără ulei reduce producția de substanțe cancerigene.

Alcool și cancer

Alcoolul poate duce la un risc de cancer. De fapt, se recomandă să nu se depășească următoarele doze de alcool:

  • pentru femei: 1 băutură pe zi;
  • pentru bărbați: 1 până la 2 băuturi pe zi.

Se crede că consumul excesiv de alcool contribuie la apariția cancerelor laringelui, gurii, esofagului, faringelui, sânului și ficatului, pe lângă faptul că provoacă leziuni hepatice. Într-adevăr, alcoolul provoacă deficiențe nutriționale, în special în acidul folic, o vitamină cu proprietăți antioxidante.

Alcoolul sau metaboliții săi afectează nivelul hormonilor, inclusiv leptina asociată cu obezitatea. O porție de alcool este:

  • 12,5 cl vin;
  • 250 ml bere;
  • 2,5 cl alcool tare.

Sare

Alimentele sărate sunt probabil una dintre cauzele cancerului de stomac. Prea multă sare poate provoca deteriorarea mucoasei stomacului și poate face ca celulele sănătoase să se transforme în celule canceroase.

Conservarea alimentelor in sare (ex. somon afumat) poate duce la formarea de substante cancerigene. În timpul afumării, arderea lemnului produce ceea ce se numesc hidrocarburi aromatice policiclice, despre care se suspectează că contribuie la dezvoltarea cancerului de stomac.

Majoritatea sodiului pe care îl consumăm nu provine din sarea pe care o adăugăm în preparatele și rețetele noastre, ci mai degrabă din alimente preambalate și gata de consum.

CITESTE
Quinoa: beneficii, calorii, nutritie

Alimentele servite in restaurante, in special fast-food-urile, mesele preparate, contin in general cantitati mari de sodiu.

Suplimente alimentare

Suplimentele alimentare nu sunt recomandate pentru prevenirea cancerului. Studiile arată că, atunci când sunt luate în exces, pot fi protectori sau pot induce cancer.

Într-adevăr, dacă iei un comprimat de vitamina C de 1000 mg, înghiți de 14 ori doza recomandată de vitamina C, ca să nu mai vorbim că această vitamina C (în tabletă) este izolată de mediul ei natural al plantelor.

Nu este cazul când mănânci o portocală, deoarece pe lângă vitamina C pe care o conține, portocala oferă peste 200 de antioxidanți care lucrează în strânsă sinergie cu această vitamină. După ce și-a jucat rolul antioxidant, vitamina C ar deveni pro-oxidantă și ar putea influența ADN-ul.

Acest lucru se datorează faptului că atunci când vitamina C este însoțită de alți antioxidanți (ca într-o portocală), aceștia din urmă ar trebui să recicleze subprodusele oxidate și să le facă inofensive. Vitamina C, luată singură și în doze mari, ar putea, prin urmare, să contribuie la formarea cancerului mai degrabă decât la prevenirea acestuia.

Cu toate acestea, această ipoteză rămâne să fie demonstrată în studiile pe oameni. Suplimentele cu vitamina D sunt o excepție. Recent, s-a descoperit că nivelurile scăzute ale vitaminei D în sânge sunt asociate cu riscuri mai mari de cancer de colon, prostată și sân (3 dintre cele mai frecvente 4 tipuri de cancer din Canada).

Este lesne de inteles ca aceasta asociere a trezit rapid interesul cercetatorilor in acest domeniu al sanatatii. Prin urmare, este recomandat să luați un supliment de 1000 UI de vitamina D pe zi pentru adulți toamna și iarna. Mai ales că obținerea a 1.000 UI de vitamina D pe zi din alimente este foarte dificil. În orice caz, cereți sfatul medicului dumneavoastră înainte de a lua un supliment de vitamina D.

Alte alimente nerecomandate:

  • Excesul de brânză;
  • Produse din lapte integral;
  • Mâncăruri procesate și preparate;
  • Fast food ;
  • Cartofi prajiti;
  • Firimituri de pâine;
  • Tutun ;
  • Stresul și suprasolicitarea;
  • Stil de viata sedentar.

Următoarele meniuri, îndeplinesc toate recomandările de mai sus. Iată un exemplu de meniu bogat în alimente anticancerigene pentru o femeie și un bărbat care doresc să prevină cancerul sau să evite recidiva.

Meniu standard de o zi – Femeie – 1.800 kcal

Micul dejunMic dejun „Geneva” (portocale, pâine integrală, unt de arahide, iaurt și căpșuni)
GustareO ceașcă de ceai verde
PrânzCrema de roșii, O felie de pâine crocantă, Pad Thai (vermicelli de orez, tofu, creveți, ou, muguri de fasole) și Un pahar cu lapte degresat 0%
GustareMorcov și țelină
SearăPui cu fructe uscate, piure de broccoli cu unt brun, orez brun aburit și iaurt simplu
GustareUn pătrat de ciocolată neagră

Meniu standard de o zi – Barbat – 2.400 kcal

Micul dejunMic dejun „Geneva” (portocale, pâine integrală, unt de arahide, iaurt și căpșuni)
GustareLegume crude și brânză
PrânzSupă de broccoli aromată cu Liguria, O felie de pâine (grâu integral), Pui cu unt indian, Orez brun la abur, Portocală și Un pahar de lapte degresat 0%
GustareO ceașcă de ceai verde
SearăSalată de linte și roșii cu mentă, O felie de pâine (grâu integral), Spaghete cu sos de roșii și Cremă de tofu cu fructe de pădure
GustareUn pătrat de ciocolată neagră

Cancer de sân, endometrial, de prostată și alimentație bogată în soia: ce ar trebui să ne amintim?

Soia este o leguminoasă. Spre deosebire de alți membri ai categoriei sale, conține o mulțime de fitoestrogeni. S-a crezut de mult timp că soia poate reduce riscul apariției cancerelor dependente de hormoni, cum ar fi cancerul de sân, de endometru și de prostată. Cu excepția faptului că această credință a venit din studii efectuate în țări în care se consumă multă soia (Japonia de exemplu) și această scădere a riscului ar putea fi legată de alți factori.

Până în prezent, nu există suficiente studii care să confirme sau să infirme ipoteza că fitoestrogenii acționează ca estrogenii și contribuie la dezvoltarea cancerului de sân. În prevenție, nu este contraindicată integrarea produselor din soia (tofu, băutură din soia, miso, boabe de soia prăjite, tempeh) în cadrul unei diete variate.

Ai grijă la cerealele sau leguminoasele mucegăite

Când alimentele sunt păstrate prea mult timp la temperaturi ridicate, se poate dezvolta mucegai, producând aflatoxine. Cerealele precum grâul, orzul, secara, porumbul și ovăzul sunt susceptibile de a fi contaminate, precum și leguminoasele, în special arahide.

Aflatoxinele sunt recunoscute ca o cauză a cancerului hepatic. Sunt produse de Aspergillus flavus și A. parasiticus. În țările industrializate, utilizarea fungicidelor reduce prezența aflatoxinei, iar inspecțiile fac posibilă eliminarea stocurilor contaminate.

Pe de altă parte, în ciuda acestor măsuri de precauție, poți ajunge cu alimente contaminate. Din aceste motive, asigurați-vă întotdeauna prospețimea cerealelor integrale și a leguminoaselor uscate pe care le cumpărați.

Pentru a afla despre recomandările anti-cancer ale dr. David Servan-Schreiber, consultați zilnic broșura sa Reflexe anti-cancer, ascultați și interviul cu cercetătorul Richard Béliveau, autorul cărții Alimente împotriva cancerului: Sănătate prin plăcerea de a mânca bine.

Dieta și cancerul de sân: sfaturi practice zilnice

  • Aflați despre bucătăria indiană pentru a consuma mai des turmeric;
  • Înlocuiește cafeaua cu ceai verde;
  • La desert, gandeste-te la un iaurt cu fructe rosii;
  • Consumați cel puțin 2 mese de leguminoase pe săptămână;
  • Alegeți cât mai des grâu integral sau produse din grâu integral;
  • Asigurați-vă că aveți cel puțin 1 porție de fructe și legume la fiecare masă și gustare;
  • Gatiti cu cat mai multe ingrediente naturale pentru a evita excesul de sodiu;
  • Mănâncă varză crudă cu hummus sau brânză de vaci;
  • Adăugați germeni de broccoli la salate și sandvișuri;
  • Consumați sucuri de legume care conțin crucifere;
  • Cumpara fructe rosii in plin sezon apoi congela-le pentru a le putea savura pe tot parcursul anului;
  • Adăugați fructe de pădure la rețetele de prăjituri, iaurturi sau smoothie-uri.

Notă: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Aflaraspunsul.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel să susținem scrierea de articole utile și de calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acces la conținut Premium 100% Gratuit

OBȚINEȚI ACCES COMPLET ȘI EXCLUSIV LA CONȚINUTUL PREMIUM

SUSȚINEȚI JURNALISMUL NONPROFIT

ANALIZA DE SPECIALITATE ȘI TENDINȚELE EMERGENTE ÎN DOMENII DE INTERES

WEBINARE VIDEO DE ACTUALITATE

Obțineți acces nelimitat la conținutul nostru EXCLUSIV și la arhiva noastră de povești ale abonaților.

- Advertisement -

Conținut exclusiv

- Advertisement -

Ultimele articole

- Advertisement -

Mai multe articole