SănătateNutriție si AlimenteAi mânca Casu Marzu, brânza ilegală cu viermi?

Ai mânca Casu Marzu, brânza ilegală cu viermi?

Brânză cu viermi, vrea cineva? Numai gândul ar putea să vă facă scârbă, dar înainte de a începe să vă formați o opinie, brânza umplută cu viermi chiar există și este considerată o delicatesă pe insula italiană Sardinia.

Se numește casu marzu, care în limba sarda înseamnă“brânză putredă“, așa că numele nu este prea deplasat. Are reputația de a avea un miros puternic și un gust acid și înțepător. Este disponibilă doar într-o mică regiune din Italia – și este ilegală.

Ce este brânza Casu Marzu?

Casu marzu, așa cum am spus, este o brânză produsă doar pe insula Sardinia. Brânza începe ca un pecorino tipic și, atunci când se învechește, se formează crăpături, permițând astfel unui ingredient special să intre în roată – muștele căpitanului de brânză(Piophila casei).

“În timp ce se învechește în aer liber, brânza se usucă în mod natural și se fisurează, ceea ce permite unui anumit tip de “muscă de brânză” să se urce înăuntru și să depună ouă”, spune Julia Birnbaum, expert în brânzeturi și fondator al Philly Cheese School.

CITESTE
Ce este glucoza: totul despre carbohidrații esențiali

Când ouăle eclozează, viermii se agită și se mișcă în brânză. Pe măsură ce larvele mănâncă și digeră proteinele din lapte, ele descompun acizii din brânză și fac ca textura să fie moale și cremoasă. O roată poate găzdui mii de viermi.

În mod obișnuit, după aproximativ trei luni, brânza este gata de consum. Aceasta devine lipicioasă și un lichid – cunoscut sub numele de lagrima sau lacrimă – se prelinge din coajă.

“Casu marzu se face în jurul lunilor iunie și iulie, când oile ronțăie ierburi de vară dense în nutrienți, la fel ca pecorino, Romano și multe alte brânzeturi din lapte de oaie”, spune Birnbaum. “Acest lucru conferă laptelui arome mai complexe, care se întăresc doar după câteva luni de maturare.”

De ce este ilegală?

Casu marzu este ilegală Europa, inclusiv în Italia. Da, așa este, este interzisa în țara din care provine. Brânza a fost ilegal de vândut în Italia încă din 1962, din cauza unei legi privind siguranța alimentară referitoare la consumul de alimente cu insecte și paraziți.

CITESTE
De ce Kitchen Stories este cea mai bună aplicație de gătit pentru a învăța rețete delicioase

Apoi, în 2002, autoritățile de reglementare ale UE au înrăutățit lucrurile. A fost adoptată o lege europeană privind siguranța alimentară care face ca vânzarea, importul și producția de casu marzu să fie ilegale în întreaga Uniune Europeană. După această interdicție, sarzii au solicitat obținerea unei denumiri de origine protejată pentru casu marzu, dar cererea a fost respinsă.

Dar oamenii continuă să producă brânza în Sardinia, în ciuda faptului că vânzarea ei este ilegală. În mare parte sunt micii fermieri care o produc, așa că nu veți găsi casu marzu în magazinele de brânzeturi din Sardinia, deoarece producătorii de brânză nu vor să riște amenzi mari.

Vizitatorii din Sardinia care doresc să deguste această brânză găsesc de obicei o modalitate de a pune mâna și de a gusta din casu marzu. “La fel ca alte produse cu restricții legale, se zvonește că casu marzu poate fi obținut printr-o “piață neagră”, unde vânzătorii riscă amenzi mari dacă sunt prinși de autorități”, spune Birnbaum.

Ai mânca Casu Marzu, brânza ilegală cu viermi?
Ai mânca Casu Marzu, brânza ilegală cu viermi?

Istoria branzei Casu Marzu

La fel ca multe alimente culturale, se crede că această brânză unică a apărut din întâmplare. La urma urmei, este greu de imaginat că cineva a pus în mod deliberat larve de muște în brânza sa fără să aibă vreo idee că aceasta ar putea face brânza mai bună.

CITESTE
Oamenii de știință creează aluat de pizza fără drojdie

Deși astăzi unii producători de brânză adaugă larvele în roți pentru ca magia să se producă, alții își lasă brânza în mâinile naturii.

În ciuda faptului că a fost numită“cea mai periculoasă brânză din lume” de către Guinness World Records în 2009, până în prezent nu există nicio înregistrare a vreunei persoane care să fi murit din cauza consumului de brânză. Dar oamenii de știință din domeniul alimentar au dovedit că muștele pot răspândi bacterii care pot provoca intoxicații alimentare, inclusiv salmonella.

Și viermii ăia? Ei bine, nici ei nu sunt sănătoși. În timp ce își fac treaba în brânză, pot crea cadaverină și putrezină – compuși produși atunci când aminoacizii se descompun în animalele în descompunere, care pot fi toxici în doze mari.

Dar sarzii mănâncă această delicatesă culinară de secole – și încă mănâncă tone de ea. Pentru cei suficient de curajoși să muște din această bunătate cremoasă cu viermi vii care se mișcă în jur, există o preocupare mai mare cu privire la ceea ce se poate întâmpla după aceea. Pot exista consecințe asupra sănătății dacă nu mestecați corespunzător viermii înainte de a-i înghiți.

CITESTE
Nu tratați bronșita cu ușurință, ea ar putea genera boli pulmonare copiilor dumneavoastră la vârsta mijlocie: Studiu

Acum s-ar putea să vă gândiți de ce să nu îndepărtați pur și simplu viermii din brânză înainte de a o servi și veți elimina riscurile pentru sănătate, nu-i așa? Din păcate, este puțin mai complicat.

“Nu este vorba de faptul că viermii trebuie să fie în viață atunci când brânza este consumată, ci mai degrabă de faptul că sunt greu de ucis în timp ce se află în interiorul roții”, explică Birnbaum.

“Odată ce brânza este coaptă și gata să fie consumată, viermii sunt destul de numeroși, iar așteptarea ca aceștia să se transforme în muște ar schimba aroma și textura brânzei în ceva total diferit, despre care unii spun că este chiar mai periculos de consumat.”

Birnbaum spune că puteți să o puneți la frigider sau să puneți o porțiune de brânză într-o pungă de hârtie sigilată până când viermii se sufocă pentru a-i omorî – niciuna dintre aceste măsuri nu afectează brânza, explică ea. Și nu va trebui să vă faceți griji cu privire la larvele de muște zbârnâitoare în stomac, asta dacă puteți trece peste faptul că mâncați viermi în brânză pentru început.

CITESTE
Țelina: Beneficii pentru sănătate, nutriție, dietă și riscuri

Ce gust are Casu Marzu?

Probabil că te întrebi ce gust are această căutată brânză plină de viermi? Ei bine, este descrisă ca fiind acidă și comparată cu brânzeturile albastre foarte tari și ascuțite, cu Gorgonzola matură, cu o textură făinoasă.

Sardinienii savurează de obicei brânza cu o pâine plată locală, pane carasau și cannonau, un vin roșu puternic din Sardinia.

Deși Birnbaum nu a încercat brânza pentru că nu a avut încă ocazia, nici nu este sigură că ar face-o dacă i-ar apărea în față.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acces la conținut Premium 100% Gratuit

OBȚINEȚI ACCES COMPLET ȘI EXCLUSIV LA CONȚINUTUL PREMIUM

SUSȚINEȚI JURNALISMUL NONPROFIT

ANALIZA DE SPECIALITATE ȘI TENDINȚELE EMERGENTE ÎN DOMENII DE INTERES

WEBINARE VIDEO DE ACTUALITATE

Obțineți acces nelimitat la conținutul nostru EXCLUSIV și la arhiva noastră de povești ale abonaților.

- Advertisement -

Conținut exclusiv

- Advertisement -

Ultimele articole

- Advertisement -

Mai multe articole